Kdysi jsem si myslela, že šafrán má jídlo jen obarvit. Není divu, když jsem narážela jen na nekvalitní šafrán, který postrádal aroma. Když něco neznáte, lehce sednete na lep. V šuplíku s kořením se mi kupily podivné krabičky s ještě podivnějším obsahem, které tam trpělivě čekaly roky na svůj úděl. Do světa pravého šafránu mě přivedla až v Londýně má známá, rodilá Íránka. Jednou jsme společně vařily a její šafrán tak voněl i chutnal, až jsem zalapala po dechu. Dneska už vím, jak moc se v kvalitě může šafrán lišit a že ne vše, co se jako šafrán tváří, je kvalitní.
Punc nejdražšího i nejvzácnějšího koření na světě šafránu náleží šafránu právem. Na pouhý gram je třeba za úsvitu nasbírat 150 až 200 květů. Jídlu dodá nejen oranžovou barvu, ale i nezaměnitelnou chuť a aroma. Jak s ním pracovat a jak rozeznat jeho kvalitu?
Tento článek je součástí exkluzivního obsahu
První měsíc za 1 Kč, následně za 39 Kč měsíčně. Členství je možné kdykoliv zrušit a je bez závazků.
