Maso Turek
Prostory masny v Jindřišské ulici jsou vyvedeny ve stylové kombinaci červené a bílé: čtvercový vzor v těchto barvách najdete na kachličkách i na závěsech. Dokonce i nabídka na tabuli je psána rudou fixou.
|
Každý den tu mívají několik dušených jídel: guláš segedínský, ostrý maďarský či klasický, krom něj třeba také ledvinky. Nechybí většinou ani bramborové knedlíky plněné uzeným, vrabec se zelím a svíčková se sekanou. Samozřejmostí jsou i hutné polévky za devětadvacet korun: pokud bude v nabídce, nezapomeňte vyzkoušet gulášovou: je výborná.
Náš tip: U Turka mají některé pokrmy svoje místo v týdnu: kdo má rád karbanátky, měl by sem zajít v pondělí či úterý, středy a čtvrtky bývají řízkové, v pátek se obvykle můžete těšit na grilovaná kuřecí křídla.
- objednávka s dovážkou: ne
- takeaway: ano
- Cenová hladina: Hlavní jídla tu dostanete za ceny mezi 60 a 80 korunami.
Kantýna
Kantýna je místem, kam kancelářská krysa zajde, když má chuť se trochu rozmazlit: protože stravenky tady neberou. Ale vynechat tuhle adresu ve výčtu „stojákových“ podniků v centru, by bylo škoda.
|
Vepřové výpečky z přeštíka podlévané plzeňským pivem mají upečené dozlatova, bramboráky jsou příkladně majoránkové a sekaná neskutečně šťavnatá. Systém placení je trochu netradiční: z pečení, příloh a dalších pochutin si vybíráte u pultu a obsluha vám je vrství na dřevěné tácy: platíte až při odchodu za objednanou váhu. Konzumovat můžete buď vestoje u masivního mramorového stolu nebo se usadíte u stolků v zadní místnosti.
Náš tip: Maso v Kantýně je maso s rodokmenem: vepříky tu mají přeštické, hovězí je příkladně stařeno a pochází z českých stračen.
- objednávka s dovážkou: ne
- takeaway: ano
- Cenová hladina: Platí se tady podle hmotnosti, s třemi plátky pečeně, bramborákem a malým pivem se do 180 korun vejdete.
Řeznictví Kosina
Každodenní nabídka Kosinova teplého úseku je pozoruhodným mixem české klasiky a exotických ústřelů, které se zhmotňují v podobě kuřecích stripsů na thajský způsob či čínských vepřových placiček.
|
Důvodem, proč zde mají stále plno je však spíš zmiňovaná česká klasika: vepřový bůček, který se rozpadá na jazyku, skvěle kořeněné karbanátky, které zaženou i tu nejhorší kocovinu i hutné polévky, jež menším jedlíkům vystačí jako oběd. Na ulici přiléhající ke Staroměstskému náměstí je řeznictví Kosina vklíněno mezi španělskou restauraci a staročeskou past na turisty; představuje zde zjevení ze starých časů. V tom nejlepším slova smyslu.
Náš tip: Kosinovic specialitou jsou teplé klobásy, špekáčky a uzené maso z vlastní udírny.
- objednávka s dovážkou: ne
- takeaway: ano
- Cenová hladina: Sytý oběd tu pořídíte do sto korun.