Shaksuka
- 1 středně velkou cibuli
- 2 červené kapie
- 2 stroužky česneku
- 3 zralá rajčata
- 2 hrnky rajčatového pyré
- 1 lžičku šťávy z čerstvě vymačkaného citronu
- 2 sušené chilli papričky/možno vynechat
- špetku mletého kmínu
- 1 celou skořici
- 3 bobkové listy
- sůl
- 3 vejce
- olivový olej
- čerstvou petrželku
Na větší pánvi rozpalte na mírném plameni olivový olej a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli.
Mezitím si nakrájejte červenou papriku, až bude cibulka dozlatova, přidejte k ní papriku a osmahněte do měkka. Nakrájejte si česnek a rajčata a přidejte na pánev. Přidejte rajčatové pyré, citronovou šťávu, chilli papričky, kmín, skořici, bobkové listy a sůl. Vše zamíchejte a nechte odkryté probublávat. Po 10ti minutách vyndejte z pánve skořici a nechte probublávat ještě 30 minut. Nakonec vyndejte z pánve i bobkové listy, dosolte, pokud je potřeba a vyklepněte navrch 3 vejce jako volská oka. Podávejte posypané čerstvou petrželkou.
recept na dýňové pyré:
- 1 dýně
- máslo ghí nebo kokos. olej
- sůl
Rozpulte dýni, vydlabte semínka, pokapejte tukem a dejte péct do trouby na 180 stupňů cca na 45 minut, dokud není měkká. Po vyhaldnutí rozmixujte dýni na pyré.
Recept pochází z kuchařky Vaříme trochu jinak, kterou vydalo nakladatelství Esence.