24. února 2017 6:20, aktualizováno  11:20 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Oblíbená izraelská snídaně? Zkuste si připravit shaksuku

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 3Diskuse
Shaksuka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Shaksuka | foto: Vaříme trochu jinak

Shakshuka je pokrm pocházející ze severní Afriky. Dnes je to velmi oblíbené jídlo například v Izraeli a většinou se podává k snídani. V hebrejštině shakshuka či shakshouka znamená směs. Nechte se inspirovat.

Shaksuka

  • 1 středně velkou cibuli
  • 2 červené kapie
  • 2 stroužky česneku
  • 3 zralá rajčata
  • 2 hrnky rajčatového pyré
  • 1 lžičku šťávy z čerstvě vymačkaného citronu
  • 2 sušené chilli papričky/možno vynechat
  • špetku mletého kmínu
  • 1 celou skořici
  • 3 bobkové listy
  • sůl
  • 3 vejce
  • olivový olej
  • čerstvou petrželku

Na větší pánvi rozpalte na mírném plameni olivový olej a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli.

Mezitím si nakrájejte červenou papriku, až bude cibulka dozlatova, přidejte k ní papriku a osmahněte do měkka. Nakrájejte si česnek a rajčata a přidejte na pánev. Přidejte rajčatové pyré, citronovou šťávu, chilli papričky, kmín, skořici, bobkové listy a sůl. Vše zamíchejte a nechte odkryté probublávat. Po 10ti minutách vyndejte z pánve skořici a nechte probublávat ještě 30 minut. Nakonec vyndejte z pánve i bobkové listy, dosolte, pokud je potřeba a vyklepněte navrch 3 vejce jako volská oka. Podávejte posypané čerstvou petrželkou.

recept na dýňové pyré:

  • 1 dýně
  • máslo ghí nebo kokos. olej
  • sůl

Rozpulte dýni, vydlabte semínka, pokapejte tukem a dejte péct do trouby na 180 stupňů cca na 45 minut, dokud není měkká. Po vyhaldnutí rozmixujte dýni na pyré.

Recept pochází z kuchařky Vaříme trochu jinak, kterou vydalo nakladatelství Esence.

Lidovky.cz
  • 3Diskuse




Najdete na Lidovky.cz