Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Obnovit prestiž české gastronomie má pomoci soutěž restaurací

Kuchař - ilustrační foto.

Kuchař - ilustrační foto. foto: Shutterstock

PRAHA - Obnovit prestiž české gastronomie a zpopularizovat ji mezi Čechy i cizinci si klade za cíl nová soutěž restaurací Czech Food Cup. Kuchaři z vybraných podniků budou soutěžit v přípravě národní a regionální speciality. Finále se uskuteční 1. května v Karlových Varech.
  22:00

Novinářům soutěž představila agentura CzechTourism, která akci pořádá.

Turistu první zajímá ubytování a stravování a z hlediska pohostinství má ještě Česká republika podle Václava Stárka z Asociace hotelů a restaurací co dohánět. "Jedním z úkolů tohoto projektu je nastavit určitou kvalitu, protože restaurace jsou dobré i špatné, což ale vůbec neznamená, že levné musí být špatné," řekl Stárek.

Cílem je získat co nejvíce kvalitních restaurací
Cílem agentury CzechTurism je získat co nejvíce kvalitních restaurací, které budou vařit českou kuchyni a speciality typické pro konkrétní turistický region. Restauratéři, kteří splní určitá kritéria, získají certifikát Czech Specials. "Díky němu daný podnik budeme propagovat v rámci projektu Ochutnejte Českou republiku," vysvětlil Pavel Klicpera z CzechTourismu. V současnosti vlastní certifikát 60 restaurací.

Gastronomické klání zahájí příští týden regionální kolo pro restaurace z Prahy a okolí. Národní specialitou, kterou může ochutnat i veřejnost 6.

února na veletrhu Top Gastro, bude královna české kuchyně - svíčková na smetaně. Soutěžním jídlem pro jižní a východní Moravu bude koprová omáčka, Jihočeši budou připravovat rybu na kmínu a regionální kolo v Pardubicích se ponese ve znamení ovocných knedlíků. Během národního finále v Karlových Varech se na kolonádě bude ochutnávat rajská omáčka.

Turisté chtějí ochutnat tradiční českou kuchyni
Turisté se podle Stárka stále častěji obracejí k tradiční české kuchyni.

"Jsou už přejedeni různých kuřat kung-pao a dalších exotických specialit, které houfně zásobovaly jídelníčky v 90. letech," uvedl Stárek.

Češi mohou být podle Klicpery hrdí na pestrost národní kuchyně, která láká do země množství turistů. Na knedlíky jezdí do České republiky například Poláci. "Na jaře vyrazíme do velkých polských měst, kde budeme v hotelových řetězcích pořádat týdny české kuchyně. V projektu nazvaném 'vandrující knedlíček' chceme ukázat odborné veřejnosti, jak se knedlík připravuje.

Někteří hoteliéři už oznámili, že si chtějí ponechat české jídlo v jídelníčku na trvalo," popsal Klicpera.

S českou kuchyní zamíří v rámci "knodel tour" agentura také do Rakouska, typická česká jídla představí CzechTourism ještě v Maďarsku, Německu a na Slovensku.

Autoři: ,