- půlka menší dýně hokkaido
- 50 ml olivového oleje
- hrstka pekanových oříšků
- 1⁄2 hrnku ovesných vloček
- 200 ml mrkvové šťávy – nemusí být
- 2 mrkve
- 180 g kozího žervé
- sůl
- pár lístků rukoly na ozdobení
Rozehřeju si troubu na 200 °C. Z dýně vydlabu semínka a pořádně ji poliju olivovým olejem. Dýni pak chvilku hladím, aby se olej krásně vsákl.
Připravenou dýni dám péct. Dýně musí být úplně měkká, se zlatavými konci, trvá to asi 30 minut. Abych ušetřila čas, upeču si rovnou i ořechy. Nasypu je do pečicí formičky a peču asi 10 minut, aby pěkně křupaly. Když mám dýni správně upečenou, vyndám ji z trouby a nechám trochu vychladnout.
Vločky nasypu do rendlíku, zaliju je dvojnásobným množstvím vody nebo mrkvovou šťávou a lehce osolím. Vařím je na mírném ohni. Mezitím si oškrábu mrkve, nastrouhám je nahrubo a přisypu k vločkám.
Dýni rozpůlím. Jednu polovinu rozmačkám nebo rozmixuju a přidám k vločkám. Zbytek rozkrájím na kousky a nechám zatím stranou – použiju ji při servírování. Když jsou vločky skoro hotové, přidám k nim tři čtvrtiny kozího žervé a promíchám. Jakmile jsem spokojená s tím, jak vločky chutnají, rozdělím je na talířky, posypu zbylým žervé, zakápnu olivovým olejem a ozdobím nakrájenou dýní, rukolou a ořechy.
Recept pochází z nové kuchařky Bjukitchen Báry Karpíškové.