Za posledních 20 let se podniku podařilo výrobu téměř ztrojnásobit. Loni pivovar zaznamenal druhý nejlepší výsledek ve své stošestnáctileté historii, prodal 1,32 milionu hektolitrů piva, z toho více než polovinu tvořil ležák.
U světlého piva zdůrazňuje jeho jistou univerzálnost ke všem pokrmům z masa, kdo má rád výraznou praženou chuť, může podle něj vyzkoušet tmavý ležák. Ten budou moci o svátcích ochutnat také Američané. Budvar totiž rozšířil sortiment piva vyváženého do USA právě o tmavý ležák. Loď s 300 hektolitry kvalitního moku tam vyplula přes oceán v listopadu.
Žatec už není územím chmelu
Doby, kdy se na Žatecku pěstoval chmel na 12.000 hektarech, jsou dávno pryč, dnes je tato surovina pro výrobu piva už téměř vzácná, chmelnice mají výměru kolem 3000 hektarů. Pivovar nakupuje jedinou odrůdu - takzvaný žatecký poloraný červeňák. "Je to celosvětově uznávaný nejjemnější chmel, který pivu propůjčuje chmelové aroma a jemnou hořkost," řekl vrchní sládek Adam Brož.
S chmelem je to podle něj jako na houpačce, střídají se dobré a horší sklizně, k té druhé patří i letošní rok. Pivovar z nové sklizně vyrábí pivo zhruba od počátku následujícího roku. Další ingrediencí k výrobě piva jsou kvasnice, které mají velký význam pro chuťový profil piva. Od založení pivovaru používají v Budvaru vlastní kmen. V pivovaru se pomnožují a zhruba jednou do roka se v laboratoři pěstuje zcela nová čistá kultura z jediné buňky.