"Snadná a výborná je pivní pomazánka," říká Javůrek. "Vezmu tři kusy nejlépe jihočeského romadúru. Čím vyzrálejší, tím lepší, i když manželka proti jeho přítomnosti v lednici často protestuje. Sýr promíchám s půlkou pomazánkového másla a nadrobno nakrájenou středně velkou cibulí.
Ochutím pepřem, lžičkou sladké papriky, dvěma lžícemi piva a nechám v chladu uležet do druhého dne." S chlebem je to skvělá chuťovka právě k pivu.
Koleno v marinádě také zvládne každý, ale jeho příprava už je časově náročnější. "Nejdříve si z půllitru světlého piva, tří lžic kečupu, česneku, soli a grilovacího koření vyrobím marinádu. Tou potřu pár vepřových kolen a na dva dny uklidím do lednice," popisuje Javůrek.
Pak se kolena pečou asi hodinu a půl na 150 °C a zároveň se potírají olejem a zbylou marinádou. Maso musí být křehké a mělo by doslova odpadávat od kosti.
Kapr, špekáčky a brambory
Mnohem rychlejší než koleno jsou tzv. opilé špekáčky. Osm buřtíků oloupeme, podélně překrojíme, nařízneme okraje a vložíme do pekáčku vytřeného olejem. Proložíme kolečky cibule a posypeme tymiánem.
Zároveň si ze čtvrt litru ostrého kečupu, lžíce hořčice, soli a pepře vyrobíme směs, kterou špekáčky potřeme. Nahoru ještě dáme pár plátků slaniny. Vše podlijeme 2 dcl. černého piva a dáme do předehřáté trouby. Pečeme zvolna asi 40 minut. Podle Karla Javůrka jsou opilé špekáčky vděčná a rychlá pochoutka.
Zlatavý mok se uplatní i pro přípravu kapra v těstíčku. "Nejdříve si osolím několik porcí kapra, dohromady asi kilo, a nechám je hodinu odležet. Mezitím si připravím těstíčko, kterým rybu obalím. Smíchám dva žloutky, dvě lžíce oleje, deset deka mouky, šest lžic piva a nakonec do toho vmíchám sníh ze dvou bílků. Kapra namáčím v těstíčku a osmažím po obou stranách," říká šéfkuchař.
A na závěr ještě jeden recept vhodný také pro vegetariány. Jsou to úplně jednoduché, ale skvělé zapečené brambory. Nejdříve na másle osmahneme kolečka ze 2 cibulí, pak vytřeme pekáček olejem a vyskládáme do něj plátky asi z 1 kila brambor a osmaženou cibulku.
V hrnku promícháme 250 ml smetany, malé pivo, nastrouhaný čedar nebo eidam a dochutíme solí, pepřem a muškátovým květem. Touto směsí přelijeme brambory a navrch dáme pár plátků másla. Pekáček dáme do předehřáté trouby na 200 °C a pečeme asi 45 minut. Dobrou chuť!