Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Předkrmy s vůní bylinek. Jak na plněná rajčata či letní terinu s kozím sýrem?

Jídlo

  5:15
Co se vám vybaví, když se řekne předkrm? Šunkové rolky s křenovou šlehačkou? Kuřecí či krevetový koktejl? Ano, to jsou oblíbené a klasické předkrmy. Občas ale není na škodu trochu experimentovat a nahradit osvědčenou klasiku novým a neotřelým. Na dva takové předkrmy pro vás mám recept.
Bylinky  - ilustrační foto

Bylinky - ilustrační foto foto: Shutterstock

Letní terina se sušenými rajčaty a kozím sýrem

Pokud máte rádi kozí sýr, tento předkrm se rychle stane vaším oblíbeným. Pokud jeho fanda nejste, můžete ho zaměnit za řecký sýr Feta.

Potřebujeme:

  • 160 g nakládaných sušených rajčat
  • 1 středně velkou cibuli
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 40 g změklého másla
  • 2 stroužky česneku
  • 200 g kozího sýra typu Chavroux
  • lžíce provensálských bylinek (směs ze stejného dílu saturejky, rozmarýnu, tymiánu, estragonu a bazalky, jednotlivě usušených, poté teprve smíchaných)
  • sůl a pepř

Jak na to? Cibuli a česnek pokrájíme na malé kostičky a na olivovém oleji osmahneme do sklovita. Přidáme nadrobno pokrájená sušená rajčata a za stálého míchání krátce podusíme. Opepříme a necháme vychladnout.

Markéta Janďourková

  • Bylinářka a diplomovaná fytopedagožka, také blogerka a fotografka.
  • Diplom fytopedagožky získala po studiu a závěrečné zkoušce na Institutu Sitya v rakouském St. Pölten a opravňuje mě vykonávat toto povolání. Má za sebou dlouholetou teorii i praxi v bylinkářství a dokáže poradit, jak získat pomoc v prastarém světě bylin, jak využívat jejich blahodárných účinků pro zdraví a krásu a samozřejmě jak s jejich pomocí vyčarovat báječné pokrmy. 
  • Zabývá se především léčivými bylinami, jejich účinky a možnostmi jejich zpracování a využití při zdravotních potížích, dále bylinami a jejich úlohou a potenciálem ve zdravé výživě, v kulinářské oblasti i v přírodní kosmetice.
  •  Zajímá se o historii bylinářství, lidové bylinářství a magii rostlin.Více se dozvíte ZDE.

Máslo spolu s bylinkami a špetkou soli vyšleháme do pěny, přidáme rozdrobený/na kostičky pokrájený sýr, a vymícháme do hladka. Do hmoty pečlivě vmícháme rajčatovou směs, dochutíme solí a pepřem.

Masu naplníme do formy vyložené potravinářskou fólií a necháme přes noc vychladit. Druhý den vyklopíme z formy a krájíme nožem předem namočeným v horké vodě. Podáváme s plátkem bagety a zeleninovou oblohou.

Rajčata plněná pěnou s vůní Itálie

Bruschettu s rajčaty či Caprese znají také téměř všichni. Co ale rajčata naplněná voňavou bylinkovou pěnou?

Potřebujeme:

  • 100 g sýra Feta
  • 4 velká zralá rajčata
  • 2 stroužky česneku
  • 200 g tvarohu ve vaničce
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • ½ svazku čerstvé bazalky
  • 3 snítky oregana
  • 1 střední cibuli
  • sůl a pepř

Jak na to? Rajčata omyjeme, podélně rozpůlíme a vnitřek vydlabeme lžičkou. Tvaroh spolu se sýrem Feta a rajčatovým protlakem vyšleháme do hladka. Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Nakrájenou bazalku a odrhnuté lístky oregana krátce (opravdu jen krátce) rozmixujeme spolu s česnekem.

Cibuli i bazalku s česnekem vmícháme do tvarohové směsi a vyšleháme do pěny. Ochutíme solí a pepřem. Hotovou hmotu naplníme do zdobícího sáčku s širokým, hvězdicovým nástavcem a naplníme jí připravené poloviny rajčat.

Ozdobíme lístkem bazalky a podáváme vychlazené. 

Autor: