Letní terina se sušenými rajčaty a kozím sýrem
Pokud máte rádi kozí sýr, tento předkrm se rychle stane vaším oblíbeným. Pokud jeho fanda nejste, můžete ho zaměnit za řecký sýr Feta.
Potřebujeme:
- 160 g nakládaných sušených rajčat
- 1 středně velkou cibuli
- 1 lžíce olivového oleje
- 40 g změklého másla
- 2 stroužky česneku
- 200 g kozího sýra typu Chavroux
- lžíce provensálských bylinek (směs ze stejného dílu saturejky, rozmarýnu, tymiánu, estragonu a bazalky, jednotlivě usušených, poté teprve smíchaných)
- sůl a pepř
Jak na to? Cibuli a česnek pokrájíme na malé kostičky a na olivovém oleji osmahneme do sklovita. Přidáme nadrobno pokrájená sušená rajčata a za stálého míchání krátce podusíme. Opepříme a necháme vychladnout.
Markéta Janďourková
|
Máslo spolu s bylinkami a špetkou soli vyšleháme do pěny, přidáme rozdrobený/na kostičky pokrájený sýr, a vymícháme do hladka. Do hmoty pečlivě vmícháme rajčatovou směs, dochutíme solí a pepřem.
Masu naplníme do formy vyložené potravinářskou fólií a necháme přes noc vychladit. Druhý den vyklopíme z formy a krájíme nožem předem namočeným v horké vodě. Podáváme s plátkem bagety a zeleninovou oblohou.
Rajčata plněná pěnou s vůní Itálie
Bruschettu s rajčaty či Caprese znají také téměř všichni. Co ale rajčata naplněná voňavou bylinkovou pěnou?
Potřebujeme:
- 100 g sýra Feta
- 4 velká zralá rajčata
- 2 stroužky česneku
- 200 g tvarohu ve vaničce
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- ½ svazku čerstvé bazalky
- 3 snítky oregana
- 1 střední cibuli
- sůl a pepř
Jak na to? Rajčata omyjeme, podélně rozpůlíme a vnitřek vydlabeme lžičkou. Tvaroh spolu se sýrem Feta a rajčatovým protlakem vyšleháme do hladka. Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Nakrájenou bazalku a odrhnuté lístky oregana krátce (opravdu jen krátce) rozmixujeme spolu s česnekem.
Cibuli i bazalku s česnekem vmícháme do tvarohové směsi a vyšleháme do pěny. Ochutíme solí a pepřem. Hotovou hmotu naplníme do zdobícího sáčku s širokým, hvězdicovým nástavcem a naplníme jí připravené poloviny rajčat.
Ozdobíme lístkem bazalky a podáváme vychlazené.