Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Bylinky ve studené kuchyni. Nejenom k masu, tymián se hodí do salátů i k hummusu

Jídlo

  5:06
Když se řekne studená kuchyně, vybavíme si většinou chlebíčky, jednohubky s česnekovou pomazánkou a šunkové rolky. Chcete ale své studené pohoštění ozvláštnit? Podat hostům něco jiného, neobvyklého? V následujících týdnech představím recepty studené kuchyně plné bylinek – a začneme tymiánem.

Bylinky (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Hummus s citronem a tymiánem

Ať jako dip k zelenině, či pomazánka na opečený toust, orientální hummus přijde vždy k chuti.

Potřebujeme:

  • 300 g konzervované cizrny
  • 50 g tahini – sezamové pasty
  • šťávu z jednoho citronu
  • 5 polévkových lžic oleje
  • sůl podle chuti
  • 2 stroužky česneku
  • 1 polévkovou lžíci sezamových semínek
  • kůru z poloviny chemicky neošetřeného citronu
  • 1 polévkovou lžíci sušeného tymiánu

Jak na to? Sezamová semínka opatrně orestujeme do zlatohněda, spolu s nastrouhanou citronovou kůrou a tymiánem vložíme do hmoždíře a nahrubo podrtíme. Dvě lžíce cizrny odložíme stranou, zbytek rozmixujeme spolu s tahini, čtyřmi lžícemi citronové šťávy a olivovým olejem tak, aby vznikla hladká pasta. Přidáme prolisovaný česnek, tymiánovou směs a opět krátce promixujeme. Ochutnáme, dosolíme, případně dochutíme citronovou šťávou. Servírujeme v miskách, pokapané olivovým olejem a ozdobené zbylou cizrnou.

Markéta Janďourková

  • Bylinářka a diplomovaná fytopedagožka, také blogerka a fotografka.
  • Diplom fytopedagožky získala po studiu a závěrečné zkoušce na Institutu Sitya v rakouském St. Pölten a opravňuje mě vykonávat toto povolání. Má za sebou dlouholetou teorii i praxi v bylinkářství a dokáže poradit, jak získat pomoc v prastarém světě bylin, jak využívat jejich blahodárných účinků pro zdraví a krásu a samozřejmě jak s jejich pomocí vyčarovat báječné pokrmy. 
  • Zabývá se především léčivými bylinami, jejich účinky a možnostmi jejich zpracování a využití při zdravotních potížích, dále bylinami a jejich úlohou a potenciálem ve zdravé výživě, v kulinářské oblasti i v přírodní kosmetice.
  •  Zajímá se o historii bylinářství, lidové bylinářství a magii rostlin.Více se dozvíte ZDE.

Květákový salát s tymiánem

Květák, jak ho možná neznáte – ve formě pikantního osvěžujícího salátu.

Potřebujeme:

  • 1 kg květáku
  • 125 ml suchého bílého vína
  • 1 polévkovou lžíci citronové šťávy
  • 2 bobkové listy
  • 1 polévkovou lžíci sušeného tymiánu
  • 2 stroužky česneku
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř podle chuti

Jak na to? 
Květák očistíme a rozebereme na malé růžičky, větší překrojíme. Česnek oloupeme a nasekáme najemno. Víno vlijeme do hrnce, přidáme citronovou šťávu, bobkový list, tymián a česnek. Deset minut povaříme. Do tekutiny vložíme připravený květák, přiklopíme a 15 minut povaříme. Květák vyjmeme a necháme vychladnout. Tekutinu svaříme na zhruba pět polévkových lžic, přidáme olivový olej a vmícháme ke květáku. Podle chuti osolíme, opepříme a necháme aspoň dvě hodiny odležet.

Hotový salát naplňte do menších pohárků, podávejte jako pohoštění na party. Posloužit může také jako skvělá příloha ke grilovanému masu.

Autor:

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Zahradník/údržbář budov

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Praha