Hummus s citronem a tymiánem
Ať jako dip k zelenině, či pomazánka na opečený toust, orientální hummus přijde vždy k chuti.
Potřebujeme:
- 300 g konzervované cizrny
- 50 g tahini – sezamové pasty
- šťávu z jednoho citronu
- 5 polévkových lžic oleje
- sůl podle chuti
- 2 stroužky česneku
- 1 polévkovou lžíci sezamových semínek
- kůru z poloviny chemicky neošetřeného citronu
- 1 polévkovou lžíci sušeného tymiánu
Jak na to? Sezamová semínka opatrně orestujeme do zlatohněda, spolu s nastrouhanou citronovou kůrou a tymiánem vložíme do hmoždíře a nahrubo podrtíme. Dvě lžíce cizrny odložíme stranou, zbytek rozmixujeme spolu s tahini, čtyřmi lžícemi citronové šťávy a olivovým olejem tak, aby vznikla hladká pasta. Přidáme prolisovaný česnek, tymiánovou směs a opět krátce promixujeme. Ochutnáme, dosolíme, případně dochutíme citronovou šťávou. Servírujeme v miskách, pokapané olivovým olejem a ozdobené zbylou cizrnou.
Markéta Janďourková
|
Květákový salát s tymiánem
Květák, jak ho možná neznáte – ve formě pikantního osvěžujícího salátu.
Potřebujeme:
- 1 kg květáku
- 125 ml suchého bílého vína
- 1 polévkovou lžíci citronové šťávy
- 2 bobkové listy
- 1 polévkovou lžíci sušeného tymiánu
- 2 stroužky česneku
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- sůl a pepř podle chuti
Jak na to?
Květák očistíme a rozebereme na malé růžičky, větší překrojíme. Česnek oloupeme a nasekáme najemno. Víno vlijeme do hrnce, přidáme citronovou šťávu, bobkový list, tymián a česnek. Deset minut povaříme. Do tekutiny vložíme připravený květák, přiklopíme a 15 minut povaříme. Květák vyjmeme a necháme vychladnout. Tekutinu svaříme na zhruba pět polévkových lžic, přidáme olivový olej a vmícháme ke květáku. Podle chuti osolíme, opepříme a necháme aspoň dvě hodiny odležet.
Hotový salát naplňte do menších pohárků, podávejte jako pohoštění na party. Posloužit může také jako skvělá příloha ke grilovanému masu.