Bylinky ve studené kuchyni. Nejenom k masu, tymián se hodí do salátů i k hummusu

  5:06
Když se řekne studená kuchyně, vybavíme si většinou chlebíčky, jednohubky s česnekovou pomazánkou a šunkové rolky. Chcete ale své studené pohoštění ozvláštnit? Podat hostům něco jiného, neobvyklého? V následujících týdnech představím recepty studené kuchyně plné bylinek – a začneme tymiánem.

Bylinky (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Hummus s citronem a tymiánem

Ať jako dip k zelenině, či pomazánka na opečený toust, orientální hummus přijde vždy k chuti.

Potřebujeme:

  • 300 g konzervované cizrny
  • 50 g tahini – sezamové pasty
  • šťávu z jednoho citronu
  • 5 polévkových lžic oleje
  • sůl podle chuti
  • 2 stroužky česneku
  • 1 polévkovou lžíci sezamových semínek
  • kůru z poloviny chemicky neošetřeného citronu
  • 1 polévkovou lžíci sušeného tymiánu

Jak na to? Sezamová semínka opatrně orestujeme do zlatohněda, spolu s nastrouhanou citronovou kůrou a tymiánem vložíme do hmoždíře a nahrubo podrtíme. Dvě lžíce cizrny odložíme stranou, zbytek rozmixujeme spolu s tahini, čtyřmi lžícemi citronové šťávy a olivovým olejem tak, aby vznikla hladká pasta. Přidáme prolisovaný česnek, tymiánovou směs a opět krátce promixujeme. Ochutnáme, dosolíme, případně dochutíme citronovou šťávou. Servírujeme v miskách, pokapané olivovým olejem a ozdobené zbylou cizrnou.

Markéta Janďourková

  • Bylinářka a diplomovaná fytopedagožka, také blogerka a fotografka.
  • Diplom fytopedagožky získala po studiu a závěrečné zkoušce na Institutu Sitya v rakouském St. Pölten a opravňuje mě vykonávat toto povolání. Má za sebou dlouholetou teorii i praxi v bylinkářství a dokáže poradit, jak získat pomoc v prastarém světě bylin, jak využívat jejich blahodárných účinků pro zdraví a krásu a samozřejmě jak s jejich pomocí vyčarovat báječné pokrmy. 
  • Zabývá se především léčivými bylinami, jejich účinky a možnostmi jejich zpracování a využití při zdravotních potížích, dále bylinami a jejich úlohou a potenciálem ve zdravé výživě, v kulinářské oblasti i v přírodní kosmetice.
  •  Zajímá se o historii bylinářství, lidové bylinářství a magii rostlin.Více se dozvíte ZDE.

Květákový salát s tymiánem

Květák, jak ho možná neznáte – ve formě pikantního osvěžujícího salátu.

Potřebujeme:

  • 1 kg květáku
  • 125 ml suchého bílého vína
  • 1 polévkovou lžíci citronové šťávy
  • 2 bobkové listy
  • 1 polévkovou lžíci sušeného tymiánu
  • 2 stroužky česneku
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř podle chuti

Jak na to? 
Květák očistíme a rozebereme na malé růžičky, větší překrojíme. Česnek oloupeme a nasekáme najemno. Víno vlijeme do hrnce, přidáme citronovou šťávu, bobkový list, tymián a česnek. Deset minut povaříme. Do tekutiny vložíme připravený květák, přiklopíme a 15 minut povaříme. Květák vyjmeme a necháme vychladnout. Tekutinu svaříme na zhruba pět polévkových lžic, přidáme olivový olej a vmícháme ke květáku. Podle chuti osolíme, opepříme a necháme aspoň dvě hodiny odležet.

Hotový salát naplňte do menších pohárků, podávejte jako pohoštění na party. Posloužit může také jako skvělá příloha ke grilovanému masu.

Vstoupit do diskuse
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.