Markéta Janďourková
|
Ucho Jidášovo se počítá mezi zimní houby. Stopkovýtrusá houba z čeledi boltcovitkovitých roste převážně na bezinkách, a to hlavně v zimě. Oficiálně se jmenuje boltcovitka bezová, nazývá se i černá houba, čínská houba, či mu-err. Není rozdělena na nohu a klobouk, má tvar mušle či ucha a se svou matnou vnější a lesklou vnitřní stranou je téměř nezaměnitelná.
Pokud ve své blízkosti nemáte bezinkový keř (nebo máte, ale ucho Jidášovo na něm ne a ne vyrůst), můžete boltcovitku sami vypěstovat. Potřebujete k tomu nařezaný kmen z listnatého stromu (nejlépe z bezinky, jilmu či ořechu), který není starší než tři týdny, igelitovou fólii a sadbu. Dále postupujete podle návodu přiloženého k sadbě.
Ucho Jidášovo obsahuje rostlinné bílkoviny, vitamín B1, hořčík, draslík, vápník, železo, fosfor, křemík a betakaroten. Posiluje imunitu a dodává sílu a energii celému tělu. Pokud vás trápí vysoká hladina LDL – tedy zlého cholesterolu, je pro vás konzumace boltcovitky to pravé. V čínské medicíně je také využívané při léčbě a jako prevence trombózy, křečových žil, migrény, tinnitu, nadváhy, problémů s prostatou, zánětů, alergií a infekcí.
V kuchyni má ucho Jidášovo mnoho využití. Hodí se do téměř všech asijských pokrmů – připravit si můžeme například výbornou
Polévku se skleněnými nudlemi
• 80 g skleněných (rýžových) nudlí
• 3 cm velký kousek zázvoru
• 2 stroužky česneku
• 2 červené chilli papričky
• Sezamový olej
• 1 l zeleninového vývaru
• 200 g čerstvého Jidášova ucha
• 2 g tofu
• 2 listy mangoldu
• 3 mrkve
• 4 polévkové lžíce sojové omáčky
• Hrst sojových klíčků
• 2 čajové lžičky pražených sezamových semínek
Jak na to? Rýžové nudle namočíme na 20 minut do horké vody, po změknutí přecedíme. Zázvor nasekáme najemno a spolu s prolisovaným česnekem a pokrájenými chilli papričkami krátce osmahneme na sezamovém oleji. Poté zalijeme zeleninovým vývarem. Do hrnce přidáme na tenká kolečka pokrájenou mrkev, na nudličky nakrájené Jidášovo ucho a kostičky tofu. Ochutíme sojovou omáčkou a deset minut povaříme.
Přidáme na proužky pokrájený mangold, přiklopíme pokličkou a vaříme dalších pět minut. Před podáváním vyjmeme zbytky chilli a česneku, přidáme klíčky a na talíři ozdobíme restovanými sezamovými semínky.