Kuře na zázvoru s divokou rýží
- 240 g divoké rýže
- 500 g kuřecích prsou bez kůže
- 2–3 cm čerstvého zázvoru
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky kari
- 1 lžíce přepuštěného másla
- 150 ml kokosové smetany
- sůl
- pepř
Maso nakrájíme na kostky a dáme do mísy společně s nastrouhaným zázvorem, olejem, solí, pepřem a kari. Vše promícháme a dáme do lednice alespoň na 1 hodinu. Rýži uvaříme podle návodu na obalu v osolené vodě doměkka. Naložené kuřecí kousky restujeme na přepuštěném másle cca 7 minut doměkka. Zalijeme kokosovou smetanou a necháme provařit 4 minuty. Podáváme s divokou rýží.
Krevety s rajčaty
- 240 g celozrnné rýže
- 1 střední bílá cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 200 g vyloupaných krevet
- 500 g masitých rajčat
- hrst čerstvé bazalky
- 50 g rukoly
- sůl
- pepř
Rýži dáme vařit podle návodu na obalu. Cibulku nakrájíme najemno a osmahneme na olivovém oleji. Poté přidáme na plátky nakrájené stroužky česneku. Následně do pánve dáme vyloupané krevety a opékáme 5 minut. Přidáme na kostky nakrájená rajčata, podlijeme 100 ml vody a necháme 10 minut provařit. Směs osolíme a opepříme podle chuti. Vše posypeme čerstvou nakrájenou bazalkou, rukolou a podáváme s rýží.
Cizrnová omáčka s quinoou
- 250 g quinoy
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 jarní cibulka
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 400 g masitých rajčat
- stroužek česneku
- 1 plechovka předvařené cizrny (400 g)
- 2 lžička pálivé papriky
- sůl
- pepř
Quinou uvaříme podle návodu na obalu. Na olivovém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou jarní cibulku, přidáme protlak, česnek, rajčata a vše podlijeme 100 ml vody. Přiklopíme pokličkou a necháme 5–10 minut provařit. Přidáme zcezenou cizrnu společně se dvěma lžičkami pálivé papriky, zamícháme a vaříme dalších 5 minut. Směs dochutíme solí a pepřem a podáváme společně s quinoou.
Recepty pochází z kuchařky Jíme zdravě s Fitrecepty.