• Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Hanka Michopulu vaří rýži | foto: Lidovky.cz

Rýže basmati vařená na cedníku

Jídlo
  •   11:15
Uvařit dobrou rýži není úplně jednoduché. Hanka Michopulu vám v našem novém videu ukáže dva způsoby, jak dosáhnout sypké a nadýchané rýže.

Potřebujete: (pro 2 osoby)
250g rýže basmati,
cedník s malými otvory (počítejte s tím, že rýže asi tak o třetinu nabyde),
vodu

Postup:

1. Rýži propláchněte pod studenou vodou, dokud protékající voda nebude úplně čirá, pak přemístěte do cedníku.

2. Hrnec naplňte vodou až téměř po okraj - téměř proto, že do hrnce se musí vejít ještě cedník s rýží. Přiveďte k varu. Cedník do vody ponořte a opřete o hranu hrnce. Oheň stáhněte tak, aby voda nevybublala ven. Přikryjte pokličkou, ale nedovřete.

3. Vařte 7-9 minut. V průběhu vaření se voda může odpařit - v takovém případě přilijte vroucí vodu opět tak, aby rýže byla ponořená. Poté vyndejte opatrně cedník z hrnce, nechte chvilku okapat na talíři. Mezitím vypněte oheň, slijte vodu z hrnce a obsah cedníku nyní vyklepněte do vyhřátého hrnce. Přikryjte pokličkou, postavte zpět na plotnu a nechte dojít 10 minut.

4. Po uplynutí této doby vezměte vidličku a rýží mírně načechrejte.

Témata: rýže, Cedník, Hrnec