Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Zelenina chudých na čtyři způsoby. Co připravit z květáku, radí šéfkuchař Radek David


Květák | foto: Shutterstock

Premium Recept
Květák můžete připravit různě - dá se jíst syrový, vařený či pečený. Tato košťálová zelenina je navíc velmi zdravá. Neobsahuje téměř žádný tuk a je bohatá na vitamín C a draslík. Šéfkuchař Radek David, kreativní šéfkuchař Aramarku, na něj právě pro jeho variabilitu nedá dopustit. Pro server Lidovky.cz připravil 4 recepty.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Pyré z karamelizovaného květáku

  • 100 g máslo
  • 500 g květák
  • 250 g smetana 33%
  • sůl

Na másle pomalu restujte květák nakrájený na plátky do zlatova. Pak přidejte smetanu, krátce povařte, osolte a rozmixujte do hladka. Propasírujte přes jemný cedník.

Popularita květáku letí strmě vzhůru, i když dramaticky zdražil. Jak se ze zeleniny chudých stal luxus?

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: