130 let
Správně vychlazené pivo.

Správně vychlazené pivo. | foto: Shutterstock

Šerák 11° vaří z podzemního pramene

Jídlo
  •   7:00
Ve středověku zdejší oblast Jeseníků proslula procesy s čarodějnicemi. O pár set let později Josef Mullschitzký zadělal na tradici, která přinesla Hanušovicím jinou, lepší pověst – v roce 1874 tu založil moderní parní pivovar.

Magický nádech pivu Holba, které se tu vaří dnes, dodává i používaná voda z podzemního krasového pramene, který byl přímo v areálu podniku objeven v roce 1990.

Dlouhá léta hanušovické pivo znamenalo tři produkty - osmičku, desítku a dvanáctku. V roce 1984 podnik vyprodukoval první várku dnes už legendární jedenáctky, která na rozdíl od starších piv dostala i jméno: Šerák.

Dnes v Hanušovicích vyrábějí také nealkoholické pivo, polotmavé a světlý speciál 13,51 %. Ty jsou ale dostupné jen v sudech. 

Šerák 11° z Hanušovic.

Šerák uvařený z ječného sladu a chmelových produktů má 4,7 procenta alkoholu. Pěna je po nalití stálá, světle zlatým pivem stoupají malé bublinky a nasládlá vůně. Chladný "horský" říz se v ústech rozprostírá postupně, zakončuje jej široce rozkročená a zdánlivě nekonečná suchá hořká chuť.

Na návštěvu do pivovaru Holba je možné zavítat od pondělí do čtvrtka, vstupné stojí třicet korun. Kromě příjemné pivovarské hospůdky tu mají také muzeum, které přibližuje celou historii zdejšího podniku a atmosféru starých výčepů.

Autor: ost