Z toho plyne, že v neděli večer přivážejí batohy plné dobrot. Ten druhý: Ve škole je učí spoustu věcí o správném stravování a oni to zásadně nedodržují. Takže se u nich jedí nejostřejší masa na světě, čokoládové pizzy a pije skvělé víno.
Nejhoršími kuchaři jsou – opět podle mých zkušeností – studenti práv. K vaření potřebují předpisy, váhy, měrky... To na koleji nenajdete! V každém případě student dokáže uvařit z NIČEHO NĚCO!
DOBA PŘÍPRAVY:
10 minut + 20 minut na pečení
Na 2 porce
POTŘEBUJETE:
1 velkou bramboru
1 lžíci olivového oleje
1 malou cibuli, nakrájenou
na plátky
1 feferonku
6 vajec
hrst strouhaného tvrdého sýra
sůl a pepř
1. PŘIPRAVTE SMĚS
Nakrájejte bramboru na osm
klínků; nemusíte se obtěžovat
s loupáním. Feferonku zbavte
semínek a nakrájejte na nudličky.
Na nepřilnavé pánvi rozpalte olej,
vhoďte brambory a za občasného
promíchání je čtvrt hodiny až
dvacet minut pečte. Měly by být
zlatavé a uvnitř propečené (pokud
pánev přikryjete pokličkou,
budete mít hotovo rychleji). Pak
brambory vyjměte z pánve a dejte
na ni smažit cibulku. Jakmile
zezlátne, přidejte feferonku a po
chvíli i bramboru.
2. NECHEJTE ZAPÉCT
Rozbijte vejce a zalijte jimi
bramborovou směs. Osolte
a opepřete. Až vám vejce budou
připadat hotové, posypte je sýrem
a nechte chvíli zapéct. Podávejte
nakrájené na klínky, nejlépe
se zeleninovým salátem anebo
s dušenými fazolemi.
Studentská kredenc? Nezbytnost! |
Není to nic složitého, měli byste doma jen mít stále všechny nezbytnosti, bez nichž se neobejde ani studentská kredenc. Výbava kolejních kuchyněk bývá většinou, jak víme, velmi symbolická. Co preferencí: Mikulovskou, Znojemskou, Velkopavlovickou... Ještě dříve, než jsme dokázali marketingově upevnit v povědomí ke dvěma významným počinům. Založil první univerzitu na sever od Alp a nechal dovézt z Burgundska nejkvalitnější révu se vám bude hodit, abyste byli na vše připraveni a vždy dokázali vykouzlit skvělé jídlo? V první řadě potřebujete kvalitní nepřilnavou pánvičku, hrnec s poklicí a cedník, pekáč, kuchyňské prkénko a nůž. Neměla by chybět vařečka, naběračka ani obracečka, metla se stěrkou, otvírák na konzervy, na lahve a vývrtka, škrabka na brambory a lis na česnek. S touto výbavou jistě svedete jakýkoli rychlý a jednoduchý pokrm, třeba i takový, jakým je omeleta. Takzvanou kanadskou omeletu připravíte, orestujete-li před přidáním vajec se zeleninou ještě brokolici. Selskou omeletu vytvoříte díky prorostlé slanině a na závěr ještě přidejte čerstvá rajčata. Vynikající jsou i naprosto „bezmasé“ omelety, třeba s hráškem nebo špenátem. |