Sobota 28. ledna 2023, svátek má Otýlie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Jídlo

Tajný tip na vynikající svařák. Nevařit!


Svaření víno (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Premium
Glühwein v Německu a v Rakousku, mulled wine v anglicky mluvících zemích, varené vino na Slovensku, v Česku svařené víno neboli svařák. Tradiční nápoj provázející nejeden adventní trh. Víte ale, co všechno do něj bezpodmínečně patří?

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Vyzkoušet první měsíc za 1 Kč

Aby víno pochytilo všechnu úžasnou chuť a vůni koření a citrusů, musí se s ním povařit (nebo hodně dlouho louhovat). Jenže když víno skutečně svaříte, přijdete o alkohol. Řešení? Díky předem připravenému sirupu se vám to už nestane.

Skořicí a badyánem ochucovali horké víno už starověcí Římané, tehdy do něj neodmyslitelně patřil také bobkový list a tymián, které se dnes používají už jen výjimečně. A tehdy stejně jako dnes platilo, že jen díky dobrým vstupním surovinám bude dobrý i výsledek. Pokud si chcete pochutnat, při nákupu klíčové suroviny nesahejte po vínu, které byste nepili samotné. Levná vína bývají přesířená a chuť to definitivně zničí.

Tento text je součástí prémiového obsahu pro předplatitele

Dočtěte článek až do konce

Jako člen navíc:

  • Máte k dispozici více jak 30 000 prémiových textů na Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Získáte přístup ke všem našim novinám a časopisům online a zdarma
  • Přednostně pořídíte vstupenky na koncerty v síti Ticketportal a mnohem více
Máte už aktivní předplatné? Přihlásit se

Právě čtete

      Mohlo by vás zajímat