Neděle 1. listopadu 2020svátek má Felix 6 °C občasný déšť Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Svítek, bábovičky či nanuk. Vyzkoušejte třešňové recepty

Třešňová bublanina | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Třešňová bublanina | foto: Kuchařka první republiky/Alena Hrbková

Regulují trávení, působí protizánětlivě, podporují zdravý vývoj kůže a pomáhají při hubnutí. Třešně právě teď dozrávají, připravte z nich nanuk, bublaninu nebo svítek.

Bublanina s třešnemi

  • 70 g másla + 30 g na vymazání
  • 4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
  • 2 čerstvé žemle
  • 100 ml mléka
  • 35 g hrubě mletých mandlí
  • kůra z 1/2 citronu
  • 70 g krupicového cukru
  • 20 g hrubé mouky + na vysypání pekáče
  • 500 g třešní

Utřeme máslo se žloutky, které přidáváme jeden po druhém. Přidáme hebkou strouhanku z čerstvého pečiva, namočenou v mléce, mandle, citronovou kůru, cukr a mouku a nakonec do těsta opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků.

Pekáč nebo formu vymažeme máslem a vysypeme moukou, těsto do něj vlijeme, posázíme třešněmi (někdo je raději vypeckuje, viz níže) a pečeme 25 až 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C do zezlátnutí.

Jemný třešňový svítek

  • 2 hrnky třešní (vypeckovaných)
  • 40 g másla
  • 20 g přírodního cukru krupice
  • špetka soli
  • 4 vejce
  • 2 lžíce mléka
  • 60 g dětské krupičky
  • máslo a mouka na vymazání a vysypání formy

Všechny ingredience vyndejte z lednice a nechte je odstát při pokojové teplotě. Změklé máslo nakrájejte na kousky a dejte do mísy. Zasypte ho cukrem a špetkou soli a pak utřete. Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Žloutky přidejte jeden po druhém k utřenému máslu a opět třete. Do hmoty opatrně vmíchejte také vlahé mléko.

Z bílků vyšlehejte pevný sníh. Malou část vmíchejte do utřené směsi. Pak přidejte krupičku a nakonec zbytek sněhu. Těsto rozetřete do máslem vymazaného a moukou vysypaného pekáče. Na těsto rovnoměrně poklaďte třešně a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C, asi na 20 minut.

Třešňový svítek

Třešňové bábovičky

  • 4 plátky želatiny
  • 250 ml smetany na šlehání
  • 1/2 vanilkového lusku
  • 2 lžíce hroznového cukru
  • 150 g bílého jogurtu
  • na omáčku:
  • 2 hrnky třešní (vypeckovaných)
  • 1 lžíce přírodního cukru
  • 1 celá skořice
  • 1/2 lžičky strouhané citrónové kůry

Plátky želatiny namočte do studené vody. Do kastrůlku vlijte 5 lžic smetany. Z poloviny vanilkového lusku vyškrábněte semínka do smetany, přidejte cukr a nabobtnalou želatinu, ze které jste vymačkali vodu. Vše mírně zahřejte, ale jen tak, aby se želatina a cukr rozpustily. Smetana se nesmí vařit.

Vyšlehejte zbytek smetany dotuha. Vmíchejte do ní jogurt a vlažnou smetanu s rozpuštěnou želatinou. Směs rozlijte do silikonových formiček a dejte ztuhnout do lednice. Připravte si třešňovou omáčku. Do kastrůlku vsypte třešně, cukr, skořici, citrónovou kůru a podlijte lžící vody. Na prudkém ohni svařte, aby třešně změkly a šťáva zhoustla. Vychlazené bábovičky vyklopte, polijte třešňovou omáčkou a podávejte.

Třešňové bábovičky

Třešňový nanuk

  • 250 g třešní
  • 100 g třtinového cukru
  • 150 g bílého jogurtu
  • 1lžička citrónové šťávy

Třešně vypeckujte a společně s cukrem rozmixujte na krém. Poté vmíchejte bílý jogurt a citrónovou šťávu. Nalijte směs do tvořítek na nanuky nebo malých kelímků, dejte do nich nanuková dřív­ka nebo plastové lžičky a nechte v mrazicím boxu tuhnout alespoň 8 hodin.

Třešně - ilustrační foto

Třešňový džem s jostou

  • 750 g třešní
  • 250 g josty
  • 300 g třtinového cukru
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 sáček želírovací­ho přípravku
  • 1 vanilkový lusk

Vypeckujte třešně, jostu zbavte stopek, vše rozmixujte a přelijte do kastrůlku. Přimí­chejte třtinový cukr, citrónovou šťávu a želíro­vací přípravek. Podélně rozkrojte vanilkový lusk, přidejte ho k ovoci a vše vařte za stálého míchání při­bližně 5 minut.

Odstavte z ohně, vyndejte vanilkový lusk a ještě horkou směs přelijte do vymytých zavařovacích skleniček až těsně pod okraj. Uzavřete víčky a otočte dnem nahoru. Džem nechte vychladnout, pak uskladněte.

Recepty pochází z kuchařek Jezte česky a Kuchařky první republiky, které vydalo nakladatelství Smart Press. 

Dala jsem přednost rodině, říká v otevřené zpovědi čerstvá padesátnice Csáková

Ilona Csáková | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Bez vytáček a věcně mluví o svých kulatinách, stejně jako o úspěších, pádech a podivných životních obdobích. Ilona...

ANALÝZA: Boj o Karabach popírá ideologii. Zajímavou roli hraje Izrael

Snímek ukazuje členy ázerbájdžánských ozbrojených sil střílejících... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Nově rozdmýchaný ozbrojený konflikt mezi Arménií a Ázerbájdžánem je v mnoha lidových veřejných diskusích popisován jako...

Svou sportovní kariéru považuji za ztrátu času, hodnotí minulost Hlaváčová

Yvetta Hlaváčová Tulip | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Držitelka světového rekordu v přeplavání kanálu La Manche pokořila řadu dalších met a získala spoustu významných...