Salát ze zeleného manga
- 2 zelená manga
- 1 mrkev
- 1 hrnku (200 g) loupaných krevet
- špetka soli
Na zálivku:
- 2 lžíce rybí omáčky
- 2 lžíce cukru
- 1 citron
- 1 lžičky pepře
- 2 prolisované stroužky česneku
- 1 chilli paprička
Bylinky:
- 1 svazečku mexického koriandru nebo
- 1 svazečku koriandru
- 5–6 lístků máty
- pražené arašídy na posypání
Postup: Krevety uvaříme v osolené vodě. Mrkev nakrájíme na jemné nudličky, mícháme se špetkou soli a lžící cukru, promneme. Necháme 5 minut uležet, propláchneme, vymačkáme přebytečnou vodu a vložíme do větší mísy. Mezitím připravíme zálivku. Rybí omáčku s cukrem a šťávou z citronu v malém kastrolku zalijeme horkou vodou. Když se cukr rozpustí, přidáme pepř, česnek a chilli a necháme vychladnout.
Mango oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky. Vložíme do mísy k mrkvi, přidáme uvařené krevety, najemno nakrájené bylinky a zalijeme zálivkou. Posypeme rozdrcenými arašídy.