130 let
Pivo - ilustrační foto

Pivo - ilustrační foto | foto: Shutterstock

Tisíce pivařů hlasovalo v pivním referendu

Jídlo
  •   7:00
PRAHA - Krušovická Dvanáctka, kterou Královský pivovar Krušovice prodává od letošního března, i Desítka uvedená na trh v loňském roce podle pivovaru českým pivařům chutnají. Prokázalo to "první pivní referendum", v němž od poloviny května do 18. června "hlasovalo" přes 54.000 pijáků.

Piva vytvořená podle původní receptury chutnala 98 procentům
účastníků degustační akce, při níž se vypilo přes 65.000 ochutnávkových třetinek nápoje. Novinářům to v Praze řekli zástupci nadnárodní pivovarské skupiny Heineken.

Hlasovalo se kelímky
Čtyři týmy s cisternami na historických autech vyjely z Krušovic na 300 míst v různých koutech Čech. Účastníci projektu vhazovali kelímky po vypití piva do hlasovacího stojanu. Spokojenost pivařů potvrdil i průzkum agentury Millward Brown provedený na vzorku více než 1500 respondentů, 70 procent tvořili muži a 30 procent ženy. Krušovické pivo chutnalo 97 procentům z nich, nechutnalo dvěma procentům a názor nedokázalo vyjádřit zbylé procento dotázaných.

Na vývoji se podíleli i štamgasti
Při výrobě nové Desítky i Dvanáctky, které se mají stát hlavními produkty krušovického pivovaru, se pivovar rozhodl vrátit k původní receptuře. Na vývoji se podle Imrýška podíleli i výčepní a "štamgasti" hospod, kde se krušovické pivo čepuje.

"Ladili jsme to na vyšší plnost chuti, chlebnatost, sice jemnější, ale
intenzivnější a dlouho doznívající hořkost a menší trpkost, aby nakyslá chuť úplně zmizela," řekl vrchní sládek pivovaru Tomáš Kosmák, jemuž v hledání původní chuti piva pomáhal jeho někdejší předchůdce Václav Kloub, tedy sládek z dob, kdy krušovické pivo slavilo u českých pivařů největší úspěch. "Když mi to pivo teď chutná stejně jako tenkrát, tak to asi má stejnou chuť," prohlásil Kloub.

Podle Kosmáka se Desítka i Dvanáctka liší od většiny srovnatelných piv na trhu svou stupňovitostí, tedy vyšším obsahem extraktu. U Dvanáctky dosahuje 12,2, u Desítky 10,2 procenta. "Rozdíl několika desetin stupně nemusíte vnímat, pokud nejste profesionální degustátor, ale na plnosti piva se podepíše," míní sládek.

Autor: ČTK