18. září 2017 6:00 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

V Brně se na festivalu podávala například porcovaná tarantule či krokodýlí filet

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 3Diskuse
Larvy potemníka. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Larvy potemníka. | foto: ČTK

BRNO Porcovaná tarantule, krokodýlí filet s hruškovým čatní, larvy potemníka nebo smažená žabí stehýnka obalovaná v těstíčku mohli ochutnat návštěvníci druhého ročníku festivalu Ochutnej Asii. Zájem o asijské speciality měly o víkendu v Brně tisíce lidí, řekla jedna z organizátorek Aneta Karady.

Do letošního druhého ročníku festivalu se zapojilo kolem 25 restaurací. „Přijeli i kuchaři z Prahy, vybíráme ty co mají dobré a kvalitní jídlo,“ uvedla Karady. Zájem byl podle ní například o porcovanou tarantuli, sushi, brouky i červy.

Zájemci mohli ochutnat také oblíbené polévky Pho-bo, vietnamské závitky, thajské grilování, srílanské curry, tradiční čínské a nepálské pokrmy, japonské knedlíčky nebo kavkazskou kuchyni.

Larvy potemníka.
Smažená žabí stehýnka.

Podle Karady je asijská kuchyně módní. Lidé, kteří ji ochutnali se k ní vracejí a vyhledávají ji. „Lidé hodně ustupují od tradiční české kuchyně, kdy šli na knedlík. Zaplatí si za kvalitu, asijská kuchyně není jídlo, které si doma sami připraví,“ myslí si Karady.

Zájem o asijskou kuchyni roste i v samotném v Brně. Zejména v centru města vznikají nové restaurace. Vedle těch s vietnamskou kuchyní mají zaměření i na čínské nebo indické pokrmy. Asijská restaurace letos vytlačila i tradiční podnik Černý medvěd na Jakubském náměstí. Hostinec tohoto jména byl přitom v Brně už v 16. století.

ČTK
  • 3Diskuse




Najdete na Lidovky.cz