Jako v zámku a podzámčí si může připadat filmový fanoušek, když přijede na karlovarský festival. Spolu s tisícovkami mladých lidí se ocitne ve víru této mezinárodní přehlídky kategorie "A", která ho vcucne a zahltí filmy, doprovodnými akcemi, nekončícími mejdany v trávě i pod stany, širokou nabídkou možností něco zakousnout či popít a dlouhým čekáním před kinosály. Filmové zážitky, i když většinou v mnohem menší míře, čekají i na VIP osobnosti. Pokud jdou do kina, oba světy - studentský a podnikatelský, se propojí.
Zatímco batůžkářům stačí k návštěvě festivalu vzhledem k panujícím vedrům tričko, sukně, šortky, sandály a láhev vody, nóbl hosté se po lázeňské kolonádě projíždějí klimatizovanými sponzorskými audinami. I oni jsou oblečeni ležérně, ale u jejich kufrů v Grandhotelu Pupp určitě nechybějí golfové hole či tenisová raketa.
Běžný návštěvník mezinárodní přehlídky se stravuje hlavně u desítek stánků. Nabízejí především halušky, čínské nudle, grilované klobásy a masa, pizzy, obložené housky, kuřecí řízky a zelňačku. A samozřejmě i zmrzlinu a pivo.
Grily jsou rozpálené také v Puppu, ovšem tady se připravuje hlavně svíčková a vepřová panenka či ryby. Vyhlášena je i studená kuchyně a um zdejších mistrů cukrářského řemesla ladí oku i patru.
Mojito nahradila bohemka s jahodou
Na pověstných filmových večírcích se prohýbají stoly pod laskominami, ale jen dvě z recepcí připravuje festival samotný. Té zahajovací vévodila hovězí kýta, která se pekla osmnáct hodin při mírné teplotě.
Šedesátikilogramový kus strávil dva týdny v solném roztoku s čerstvými bylinkami a těch, kteří si na šťavnatých kouscích růžového masíčka pochutnali, bylo nespočet. Zatímco loni byly nepostradatelnou součástí večerů stovky sklenic s připravenou mátou, letos nahradila oblíbený koktejl mojito obligátní bohemka s jahodou.
Další večírky pořádají na festivalu filmové a televizní společnosti, na jiných se pravidelně setkávají zástupci distribučních i produkčních firem.
Telecí líčka, pečeká kachna a svíčková
Proslavená je například francouzská večeře v Puppu či setkání italské filmové delegace tamtéž. Na té první se podávala například telecí líčka servírovaná s máslovými fazolkami dekorovanými medovou cibulkou, zatímco Italové se spolehli na českou gastronomii. A tak si hosté smlsli na pečené kachně a svíčkové s karlovarským knedlíkem.
Na setkání s belgickými filmaři nechyběly typické pralinky, variace sýrů a zeleninová polévka minestrone se sýrem. Na terasu Thermalu pozvali své kolegy filmaři ze Slovenska. I tady se grilovalo a jako "podpultovku" nabízel ředitel Slovenského národního archivu Peter Dubecký slivovici "z jednoho stromu", který patří režisérovi Vladu Balcovi. Ten měl k dispozici i další nebezpečně dobré pálenky, takže česko-slovenská vzájemnost slavila úspěch.
Veřejnoprávní Česká televize pozvala své hosty do prostoru vedle Vřídla, kde mohli volit mezi sushi barem, pultem s italskými těstovinami, grilovanými tygřími krevetami s koriandrem, argentinskou svíčkovou a zeleninovými saláty.
Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež ve Zlíně oslavil letos padesátý ročník. Místo tradičního restaurantu Charleston se středeční přátelské setkání s jeho organizátory uskutečnilo přímo v Puppu. Přítomní měli výhodu, protože vlastně dostali pozvánky dvě. Ta letošní má totiž platit i na oslavu 100. ročníku. Přitom organizátoři na ní upozorňují, že termín i místo konání upřesní nejpozději v červnu 2060.