Velikonoční perníčky
Ingredience:
- 170 g cukru krystal
- 10 g jedlé sody
- 20 g perníkového koření
- 50 g másla
- 270 g lesního medu
- 580 g hladké mouky
Toto těsto vystačí přibližně na 50 perníčků. Do velké mísy dáme cukr krystal, jedlou sodu, perníkové koření a hladkou mouku. Vše řádně promícháme. Dále přidáme máslo nakrájené na kostky a lesní med. Pokud děláme těsto ve stroji, je to daleko lepší, děláte-li těsto v ruce, vše přidávejte postupně. Hotové těsto necháme v lednici odležet alespoň jeden den. Druhý den vykrájíme požadované tvary a pečeme v předehřáté troubě na 165 stupňů cca 5 minut. Samozřejmě troubu regulujeme podle toho, jak peče. Upečené perníčky dáme vychladnout a poté je skladujeme v uzavíratelné nádobě v lednici. Pokud chceme, aby byly perníčky rychle měkké, přidáme k nim rozříznuté jablko. Trvanlivost v lednici je až jeden měsíc.
Chceme-li si perníčky ještě dále ozdobit polevou, budeme potřebovat 2 vaječné bílky, citronovou šťávu a moučkový cukr. Bílek dejte do mísy s pár kapkami citronové šťávy. Vše společně mícháme metličkou. Poté do směsi postupně přisypáváme moučkový cukr tak dlouho, až má poleva požadovanou konzistenci. Ani barevná poleva není nic složitého, stačí vmíchat k té bílé požadované množství potravinářského barviva.