Pondělí 22. dubna 2024, svátek má Evženie
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Velikonoční perníčky. Jak na medovou pochoutku, poradí cukrářka

Velikonoční perníčky foto: Shutterstock

Perníčky doma vykouzlí krásnou velikonoční atmosféru a ještě budete mít dárek do košíku koledníků. Když nepočítám dobu na odležení těsta a na proležení, budete tuto tradiční sladkost mít hotovou za pár minut.
  14:00

Velikonoční perníčky

Ingredience:

  • 170 g cukru krystal
  • 10 g jedlé sody
  • 20 g perníkového koření
  • 50 g másla
  • 270 g lesního medu
  • 580 g hladké mouky

Toto těsto vystačí přibližně na 50 perníčků. Do velké mísy dáme cukr krystal, jedlou sodu, perníkové koření a hladkou mouku. Vše řádně promícháme. Dále přidáme máslo nakrájené na kostky a lesní med. Pokud děláme těsto ve stroji, je to daleko lepší, děláte-li těsto v ruce, vše přidávejte postupně. Hotové těsto necháme v lednici odležet alespoň jeden den. Druhý den vykrájíme požadované tvary a pečeme v předehřáté troubě na 165 stupňů cca 5 minut. Samozřejmě troubu regulujeme podle toho, jak peče. Upečené perníčky dáme vychladnout a poté je skladujeme v uzavíratelné nádobě v lednici. Pokud chceme, aby byly perníčky rychle měkké, přidáme k nim rozříznuté jablko. Trvanlivost v lednici je až jeden měsíc.

Chceme-li si perníčky ještě dále ozdobit polevou, budeme potřebovat 2 vaječné bílky, citronovou šťávu a moučkový cukr. Bílek dejte do mísy s pár kapkami citronové šťávy. Vše společně mícháme metličkou. Poté do směsi postupně přisypáváme moučkový cukr tak dlouho, až má poleva požadovanou konzistenci. Ani barevná poleva není nic složitého, stačí vmíchat k té bílé požadované množství potravinářského barviva.

Autor: