11. listopadu 2017 6:28 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Voňavý galette s ovocem. Šťavnaté pochutnání hotové za chvíli

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Galette - rychlý a šarmantní koláč bez formy | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Galette - rychlý a šarmantní koláč bez formy | foto: DAGMAR HEŘTOVÁ, TASTEJOURNEY.CZ

Francouzi jsou v pečení mistři. O pečení vědí své a nejde jen o cukrářsky skvostné zákusky, jde i o slavný croissant, pain au chocolat, všechny ty fantastické koláče naruby - tarte tatin, tartelette a clafoutis, quiche, crepes, až nám z těch francouzských názvů přechází zrak a plete se jazyk. České ekvivalenty raději až na výjimky nemají, což je někdy opravdovým požehnáním, myslím tím především pro česko-francouzské jazykové přátelství.

Co však víme úplně zaručeně je, že Francouzi pečení opravdu rozumí a jejich recepty kopírují všichni. Někdy však nemusíte být ani cukrářští mistři, abyste si dokázali upéct rychlý, přesto chutný, šťavnatý a osvěžující, především velmi netradiční a krásný galette.

Co je to galette? Určitě něco víc než palačinka!

Většinou každý asi na vás nejdříve vyhrkne, že jde o palačinku. Odpověď: „Ano i ne“, je správně. Palačinka to určitě je, ale pro galette je typické, že musí jít o palačinku z pohankového těsta nebo brambor a také nelze opomenout neobvyklý tvar, kdy jen okraje jsou mírně obrácené a tedy je přesně vidět, čím je palačinka naplněna. Galette je však i něco víc! Jde o jakýkoliv koláč nebo chléb, který má kulatý tvar a je plochý. Může jít i o koláč připravený z lístkového nebo křehkého těsta. 

Dagmar Heřtová

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii. Je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky. Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě.

Dagmar Heřtová je gastronomická novinářka a foodblogerka stránek s názvem Taste Journey.cz, což volně přeloženo znamená “hledání chutí”. Píše o jídle, nových trendech a restauracích. Znovuobjevila pro Čechy kadeřávek, potočnici lékařskou ( vodní řeřichu) a rychlenou rebarboru. Miluje Yiengar jogu a běh.  

Dagmar Heřtová

Plní se mnohými náplněmi, zvláště ovocnými anebo jen čokoládou a nebalí se jako třeba tradiční štrúdl, přesto může být na sladko i na slano. I takový galette má svoji eleganci a to i bez formy. To v případě, když jeho okraje jen tak přehnete ke středu, což dává těmto druhům koláčů nepochybně zajímavý rustikální charakter. Cukr se používá jen s opatrností podle druhu ovoce, a pokud pečeme galette z křehkého těsta, tak posypeme nejen ovoce, ale i jeho okraje.

Galette se podává jako rychlý dezert i jako perfektní hlavní chod

Záleží tedy především na vás, jak si přejete galette podávat. Se slanou náplní může posloužit jako dostatečný oběd, stačí přidat jen salát jako přílohu anebo si můžete galette připravit jako sladký dezert. Tady budete potřebovat na náplň ovoce s trochou cukru anebo již zmíněnou čokoládu. Co však nejlepší na galette je, že se dá připravit neuvěřitelně rychle! Je sice mnoho variací ovoce, které můžete použít, nicméně důležitou předností je rychlost. Těsto jen vyválíme, naplníme čerstvými jablky, borůvkami, ostružinami, broskvemi, meruňkami, jen mírně pocukrujeme a dáme péct na 25 minut do silně vyhřáté trouby. Po upečení je koláč nádherně voňavý a křupavý, ovoce velmi šťavnaté a chuť báječná! Takže upečte si galette! A chvalte Francouze.

Galette s broskvemi, ostružinami a borůvkami

  • 1 balíček (375 g) lístkového těsta v celku
  • 4 zralé menší broskve
  • 150 g ostružin
  • 150 g borůvek
  • 3 lžíce světlejšího třtinového cukru
  • 1 žloutek na pomazání těsta
  • trochu hladké mouky na vyválení těsta

Nejdříve si rozehřejeme troubu na 200° C. Lístkové těsto si vyndáme z ledničky. Připravíme si ovoce, broskve nakrájíme na čtvrtky a vyjmeme z nich pecky. Ostružiny a borůvky omyjeme, osušíme. Pracovní plochu trochu poprášíme moukou a vyválíme na ní těsto do oválného tvaru asi na tloušťku 3 mm. Plát těsta přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Poklademe nejdříve ostružinami a borůvkami a nakonec přidáme na čtvrtky nakrájené broskve. Postupně začneme těsto asi 5 cm od okrajů přehýbat ke středu. Posypeme ovoce cukrem. Ve skleničce rozšleháme žloutek a mašlovačkou těsto pomažeme. Pečeme ve vyhřáté troubě 25 minut, dokud není těsto hotové. Servíruje horké anebo po vychladnutí.

Listové těsto vyválejte do oválného tvaru
Připraveno na pečení
DAGMAR HEŘTOVÁ, TASTEJOURNEY.CZ
  • 0Diskuse




Najdete na Lidovky.cz