Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Zavařit, udělat pečený čaj či kompot. Přinášíme tipy a recepty na to, jak si uchovat letní úrodu do zimy

Chutě léta ve skle | foto: Shutterstock

Premium Doporučujeme
První letní sklizeň přinese hned po jahodách úrodu meruněk, borůvek či třešní, později uzrají jablka, hrušky a švestky. Veškeré ovoce si nejradši dopřejeme čerstvé, ale rádi si je uchováme také mimo sezonu. Konzervování ovoce má v českých domácnostech bohatou tradici.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Horké dny provoněné sladkou párou, která se valí z kuchyně na chalupě. Mísy rybízu a košíky třešní, které je potřeba zbavit stopek a vypeckovat. I takové mohou být vzpomínky na léto u babičky, která neúnavně zavařovala vše, co poskytla vlastní zahrádka nebo sousedé, s nimiž probíhala čilá výměna pěstitelských přebytků.Jako děti jsme se snažili povinnostem kolem zavařovacího hrnce vyhnout, jak to jen šlo. Teď ale znovu objevujeme tradiční metody domácího konzervování. Podmínky k tomu máme dnes o moc snazší.

Kompot je nejjednodušší

Dobře omýt, napěchovat do sklenic, zasypat cukrem, zalít vodou a šup s tím pod víčko. Stačí ale malá chyba a úroda přijde vniveč. Docent Aleš Rajchl z Ústavu konzervace potravin Vysoké školy chemicko-technologické v Praze upozorňuje, že až na výjimky, mezi něž patří například jablka, musíme většinu druhů ovoce konzervovat rychle, ať už proslazením, tepelným ošetřením, sušením, či zmrazením.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: