- 8. července 2023 5:00
Chutě léta ve skle | foto: Shutterstock
Celý článek jen pro členy
Chcete číst prémiové texty bez omezení?
Horké dny provoněné sladkou párou, která se valí z kuchyně na chalupě. Mísy rybízu a košíky třešní, které je potřeba zbavit stopek a vypeckovat. I takové mohou být vzpomínky na léto u babičky, která neúnavně zavařovala vše, co poskytla vlastní zahrádka nebo sousedé, s nimiž probíhala čilá výměna pěstitelských přebytků.Jako děti jsme se snažili povinnostem kolem zavařovacího hrnce vyhnout, jak to jen šlo. Teď ale znovu objevujeme tradiční metody domácího konzervování. Podmínky k tomu máme dnes o moc snazší.
Dobře omýt, napěchovat do sklenic, zasypat cukrem, zalít vodou a šup s tím pod víčko. Stačí ale malá chyba a úroda přijde vniveč. Docent Aleš Rajchl z Ústavu konzervace potravin Vysoké školy chemicko-technologické v Praze upozorňuje, že až na výjimky, mezi něž patří například jablka, musíme většinu druhů ovoce konzervovat rychle, ať už proslazením, tepelným ošetřením, sušením, či zmrazením.
Připojte se ještě dnes a získejte: