Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

V Chýni mají zázvorové pivo. Dáte si tu i dobrou večeři

Jídlo

  7:00
Pivovarský dvůr v Chýni u Prahy o sobě rád tvrdí, že byl vůbec prvním minipivovarem v českých zemích. Mezi těmi, které vznikly pro roce 1989, to nejspíš platí – vařit pivo v hospodářské budově bývalého kláštera začali už v roce 1992. Varna stojí přímo v restauraci, hosté tak mohou od svých stolů sledovat práci sládků.

První český restaurační minipivovar Pivovarský dvůr v Chýni u Prahy byl uveden do provozu na podzim roku 1992. Celý objekt, v němž se pivovar nachází, byl dříve součástí hospodářských budov kláštera a sloužil k chovu dobytka. foto: ČTK

Základním stavebním kamenem chýňského sortimentu jsou kvasnicová desítka a dvanáctka, které se čepují především vokolí Prahy. Podnik je ale pyšný i na své speciály – na kukuřičnou dvanáctku nebo třeba starostovu sedmnáctku můžete narazit v některých pivotékách.

Dnes ochutnáme nefiltrovaný a nepasterizovaný zázvorový ležák se čtyřmi procenty alkoholu. Z pivovaru jej vyvážejí v 1,5litrových plastových lahvích s čtrnáctidenní trvanlivostí. Hned po otevření zavoní silně nasládlý odér zázvorové silice, dlouhou dobu po nalití pak granátově tmavé pivo zdobí hustá pěna. Říz se ani příliš nerozjede, a hned ho přebije hořká chuť s jasným zázvorovým závěrem.

Zázvorové pivo.

Tradiční exkurze v Pivovarském dvoře neprobíhají, jak už bylo řečeno, do útrob varny je vidět přímo z restaurace. Pražané a lidé z okolí hlavního města do Chýně mohou vyrazit třeba o víkendu na večeři. Kromě zážitku z vaření piva tu nabízejí také dobrou kuchyni.

Autor: