Pátek 17. září 2021, svátek má Naděžda
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Zdravý zeleninový hrnec s chilli na zahnání únavy a povzbuzení organismu

Jídlo

  6:21
Jídlo má léčivé účinky a tak si dopřejte super zdravý zeleninový hrnec s chilli. Jde o ideální zimní pokrm a to nejen pro vegetariány. Nespornou výhodou je nejen jeho rychlá příprava, ale i jeho kalorická hodnota, která se perfektně hodí k jakékoliv nízkokalorické dietě. S porcí této polévky se vejdete do magických 150 kalorií.

Super zdravý chilli hrnec foto: Dagmar Heřtová, tastejourney.cz

Pokud nejste příznivci počítání kalorií, a často to není hlavní účel vašeho výběru jídla, i tak vás polévka plně uspokojí. Pikantní, zahřívací, lehká a přesto vás zasytí a povzbudí i díky chilli papričkám a náladu zlepšující čerstvé bazalce.

Jídlo jako nejzázračnejší medicína?

Jídlo je základní potřeba, ale současně i ta nejzázračnější medicína - tak to už prohlašovali učenci v minulosti. Podle W. Sitwella se také úplně první recepty sepisovaly spíše proto, že dané jídlo bylo považováno za lék, například použité bylinky byly v receptech primárně určeny k lékařským účelům, tedy existovalo zde přímé spojení medicíny a gastronomie. Vyšší pohnutkou sepisování receptů bylo zaznamenat léčivé účinky mnohých surovin více než proto, že by jídlo dobře chutnalo. V řadě pojednání o vaření totiž byly nalezeny i údaje o tom, jaký vliv mají některé na byliny na lidské zdraví.

O autorce:

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii, je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky.Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě. Vše najdete na tastejourney.cz.

Dagmar Heřtová

A proto řada kuchařských knih byla sepsána pod pečlivým dohledem dvorních lékařů a filozofů jako třeba jedna z nejstarších dochovaných evropských kuchařek, anglická “The forme of cury”, (Podoby vaření), přičemž cury neznamená kari jako pokrm, ale ve středověké angličtině výraz pro kuchařské umění. Dá se tedy říci, že dobrý kuchař je i poloviční lékař. Ať už je váš názor na zdravé jídlo jakýkoliv, nepochybné je, že čerstvé a vybrané suroviny a byliny mají na naše zdraví příznivý vliv.

Super zdravé, super dobré s asijským dotykem

Podstatné však u tohoto receptu je, že dopřejete svému tělu to nejlepší, co má mít, tedy dostatečnou dávku zeleniny, nezbytných luštěnin a ještě zajímavý bonus v podobě chilli papriček, které nastartují a zrychlí váš metabolismus. Papričky v tomto případě nejsou v přesile, jen dodají polévce pikantní chuti. Ačkoliv s tím nepočítáte, tato polévka s lahodně pikantní sladkokyselou chutí je jakoby z dálek asijské kuchyně, ačkoliv podle volby surovin tak nevypadá.

Před dokončením přidejte kadeřávek
Zimní zahřátí

Sladkokyselá chuť je docílena namočením sušených chilli vloček i se semínky do bílého vinného octa a pak v použití obou surovin. Přítomnost mrkve, která by jinak v polévce převládala svoji sladkou chutí, je v ideálním souzněním s pálivými tóny. Pokud byste se přesto rozhodli, že použijete chilli papričky v čerstvé podobě, chuť polévky bude spíše pálivá než lahodná, pikantní a sladko kyselá.

Rajčata i mrkev uvolní více zdravých látek, když je povaříte

Co se týká nutričních hodnot, všechny suroviny nám dodají energii a potřebné vitamíny a minerály. Mrkev a rajčata milují, když je povaříte. Rajčata jsou výborným zdrojem lykopenu, který patří mezi karotenoidy, které snižují riziko rakoviny a dalších nemocí, právě využitelnost lykopenu v rajčatech vzrůstá až pětkrát při tepelném zpracování. Stejně je to i s mrkví, její důležitý antioxidant a prekurzor - sloučenina vitamínu A, beta karoten, tělo dokáže vstřebat více než polovinu a nezbytného vitamínu A se uvolní více, pokud jí povaříte. Obě suroviny, jak rajčata, tak mrkev potřebují k uvolňování trochu tuku, a olivový olej se v tomto případě o vše postará. ̈

Bazalka a kadeřávek doplní chuť polévky

Pastiňák a kadeřávek jako minerální doplnění

Pastiňák stejně jako kořenová petržel obsahuje vitamíny skupiny B, dále vitamín A a E, kyselinu listovou a z minerálních látek vápník, hořčík, draslík a fosfor. Díky tomu tato skromně vypadající zelenina s jemně nasládlou chutí snižuje krevní tlak, má čistící účinky pro trávicí trakt a celkově zlepšuje trávení. Přidáním syrového kadeřávku ke konci vaření dáte zdravému chilli hrnci tu správnou tečku. Kapusta kadeřávek patří mezi nejzdravější zimní listové zeleniny a tak s ním nešetřete. Hrstka bazalky nakonec podpoří svoji silnou vůní nasládlý tón polévky, ale její éterické oleje zklidní pocuchané nervy a zahání únavu a stres. Tak už neváhejte ani chvilku a dopřejte si tento super zdravý chilli hrnec!

Super zdravý zeleninový hrnec s chilli

  • 1 větší šalotka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžičky sušených chilli vloček se semínky
  • 2 lžičky bílého vinného octa
  • 3 střední mrkve
  • 2 střední pastiňáky
  • 400 g bílých fazolí cannelini nebo máslové
  • 400 g nasekaných rajčat ve vlastní šťávě
  • 3 listy kadeřávku
  • koncentrovaný zeleninový nebo kuřecí vývar
  • hrstka čerstvé bazalky
  • špetka soli

Nejdříve si namočte sušená chilli semínka do vinného octa. Oloupejte a nakrájejte šalotku na jemno. Zahřejte v těžkém hrnci olivový olej a přidejte šalotku, po chvilce rozdrcený česnek a nechte zesklovatět. Přidejte na kostičky nakrájenou a oloupanou mrkev, pastiňák a osmažte. Přidejte nasekaná rajčata, naložené chilli papričky, zeleninový nebo kuřecí vývar a fazole i s trochou hustšího nálevu, který zůstane na dně konzervy a polévku trochu zahustí.

Před dokončením přidejte kadeřávek

Vařte do změknutí zeleniny, asi jen 15 - 20 minut. Před ukončení varů z listů kadeřávku odkrojte tužší stoky a nakrájejte je na malé kostky a dejte do polévky, vařte jen asi 2 minuty. Listy nakrájejte na širší nudličky a přidejte do vařící polévky, ale již nevařte. Ochuťte, polévka by měla být sladko kyselá, takže pokud jste použili kuřecí vývar, není již potřeba sůl, v případě zeleninového vývaru polévku jen lehce osolte. Pro lepší chuť přidejte ještě sušené chilli vločky a hojně ozdobte čerstvou bazalkou.

Autor:

Nesmysly o inflaci v Česku. Znovu bude nízká, uvidíte, tvrdí ekonom Michl

Premium ČSÚ zveřejnil, že inflace je nejvyšší od roku 2008, 4,1 %. Hned v pátek jsem k tomu vydal v MF DNES článek „Nebojte se...

Chci přidat 20 tisíc. Generaci Z kuráž nechybí, s trpělivostí už je to horší

Premium Sedmatřicetiletý Libor vede pobočku banky v krajském městě. Za poslední měsíce přijal několik mladých lidí, dvacátníků...

Hladovění je to nejlepší, co pro sebe lidé mohou udělat, říká neurolog

Jde o největší problém současné medicíny, a to bez ohledu na covid-19 - Alzheimerova nemoc, nejčastější typ demence....

LETNÍ SOUTĚŽ: Poslední šance, zapojte se a vyhrajte věci za tisíce korun
LETNÍ SOUTĚŽ: Poslední šance, zapojte se a vyhrajte věci za tisíce korun

Vítejte v posledním – 10. týdnu soutěže. Opět hrajeme o 7 cen, mezi kterými najdete set hraček od Fisher-Price, doplňky stravy od NaturaMed,...

Mohlo by vás zajímat