Konečně je tady sezona, kdy se můžeme setkávat s blízkými u dobrého jídla pod širým nebem. Jídlo je neoddělitelnou součástí společenského života, kultury i náboženství. Své o tom ví Eva Ferrarová, jediná antropoložka jídla v Česku, autorka publikací o provázanosti stravovacích zvyklostí s kulturou a pedagožka Ústavu etnologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze.
Kdy jste se naposledy dobře najedla?
V neděli. Po dlouhé době jsem připravila zvěřinu, měli jsme dančí s karlovarským knedlíkem a omáčkou.
Každý se ptá, co je to za obor, kterému se věnujete – antropologie jídla. Můžete jej přiblížit?
Antropologie jídla je věda, která zkoumá propojení člověka s jídlem v čase a prostoru prizmatem kultury. Snaží se odpovědět na otázku, proč jíme právě to, co jíme.