Neděle 5. února 2023, svátek má Dobromila
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Magazín

Jste to, co jíte. Vzdělanější lidé se stravují zdravěji a pijí méně alkoholu, říká antropoložka


Eva Ferrarová | foto:  Jan Zátorský, MAFRA

Premium Rozhovor
Antropoložka jídla Eva Ferrarová o ovocných knedlících, kulturních zvyklostech kanibalů a feministickém hnutí v Itálii, kde dvacet let žila.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Vyzkoušet první měsíc za 1 Kč

Konečně je tady sezona, kdy se můžeme setkávat s blízkými u dobrého jídla pod širým nebem. Jídlo je neoddělitelnou součástí společenského života, kultury i náboženství. Své o tom ví Eva Ferrarová, jediná antropoložka jídla v Česku, autorka publikací o provázanosti stravovacích zvyklostí s kulturou a pedagožka Ústavu etnologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Kdy jste se naposledy dobře najedla?
V neděli. Po dlouhé době jsem připravila zvěřinu, měli jsme dančí s karlovarským knedlíkem a omáčkou.

Každý se ptá, co je to za obor, kterému se věnujete – antropologie jídla. Můžete jej přiblížit?
Antropologie jídla je věda, která zkoumá propojení člověka s jídlem v čase a prostoru prizmatem kultury. Snaží se odpovědět na otázku, proč jíme právě to, co jíme.

Tento text je součástí prémiového obsahu pro předplatitele

Dočtěte článek až do konce

Jako člen navíc:

  • Máte k dispozici více jak 30 000 prémiových textů na Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Získáte přístup ke všem našim novinám a časopisům online a zdarma
  • Přednostně pořídíte vstupenky na koncerty v síti Ticketportal a mnohem více
Máte už aktivní předplatné? Přihlásit se
Autor:

Deníčková soutěž: Vyhrajte čtení na dlouhé zimní večery
Deníčková soutěž: Vyhrajte čtení na dlouhé zimní večery

dílejte příběh ze života, napište deníček a vyhrajte skvělou sérii knih od Jo Nesba, ve kterých své detektivní schopnosti předvádí sám rozervaný...

Mohlo by vás zajímat