130 let
Eva Ferrarová

Eva Ferrarová | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Premium

Rozhovor

Jste to, co jíte. Vzdělanější lidé se stravují zdravěji a pijí méně alkoholu, říká antropoložka

Magazín
  •   12:00

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Antropoložka jídla Eva Ferrarová o ovocných knedlících, kulturních zvyklostech kanibalů a feministickém hnutí v Itálii, kde dvacet let žila.

Konečně je tady sezona, kdy se můžeme setkávat s blízkými u dobrého jídla pod širým nebem. Jídlo je neoddělitelnou součástí společenského života, kultury i náboženství. Své o tom ví Eva Ferrarová, jediná antropoložka jídla v Česku, autorka publikací o provázanosti stravovacích zvyklostí s kulturou a pedagožka Ústavu etnologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Kdy jste se naposledy dobře najedla?
V neděli. Po dlouhé době jsem připravila zvěřinu, měli jsme dančí s karlovarským knedlíkem a omáčkou.

Každý se ptá, co je to za obor, kterému se věnujete – antropologie jídla. Můžete jej přiblížit?
Antropologie jídla je věda, která zkoumá propojení člověka s jídlem v čase a prostoru prizmatem kultury. Snaží se odpovědět na otázku, proč jíme právě to, co jíme.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: