Pondělí 2. prosince 2024, svátek má Blanka
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Magazín

Aby se běžně dostávaly informace o růstu hub do hlavních zpráv? V tom jsou Češi výjimeční, říká mykolog


Hřiby i jiné houby jsou bohaté na draslík. | foto: Shutterstock

Premium Rozhovor
Pozdní léto a houbaření patří k sobě. Mykolog Jan Borovička mluví o tom, jak se v posledních letech změnily naše houbařské návyky, odkud se bere láska Čechů k houbaření a na co bychom si měli dát v lese největší pozor.

Celý článek je jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Houbám se věnuje ve svém profesním životě, při dotazu na oblíbené houbové jídlo ale prozrazuje, že nejraději je má sušené, čerstvé prý až tak nemusí. „Ale masáka si najdu, líbí se mi, že je ta houba jemná, rád si ji dám s kmínem,“ říká. „Mám rád také dršťkovou polévku z hlívy nebo houbu zvanou korálovec.“ Ta se dá, stejně jako hlíva, pěstovat i doma. Takovému přístupu ovšem chybí ono vzrušení, které každoročně zažívají tisíce houbařů, když vyrážejí do lesů.

Jak hodnotíte letošní houbařskou sezonu? Je slabší?
Ano, letos je to slabé. Průběh teplot na začátku roku byl poněkud zvláštní a pak byla část jara suchá. Na růst hub má vliv celá řada faktorů, kterým ne zcela rozumíme, ale negativní jsou vždy nízké srážky a velké kolísání teplot.

Nebojte se kovářů. Poradíme vám, jak z nich udělat skvělý houbový guláš

Platí tedy jednoduchá představa, že když prší, tak rostou?
Je to základní předpoklad, ale není to všechno. Můžeme spekulovat, že je důležité i rozložení srážek na jaře, kdy se rozvíjí podhoubí. Teď na konci léta a začátku podzimu jde hlavně o deště. Podzimní houby jsou už na chlad adaptované. Ale ono je to s těmi faktory složitější, ve skutečnosti u nás neexistuje nějaké dlouhodobé pozorování toho, jaké z nich mají na růst hub vliv a jaké podmínky by byly optimální. Kromě toho, každý rok se více či méně daří tomu či onomu druhu. Předpovídat růst hub je pro nás tak trochu jako věštění z křišťálové koule.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Jak dlouho péct kachnu? Díky sous-vide stačí jen 30 minut
Jak dlouho péct kachnu? Díky sous-vide stačí jen 30 minut

Máte rádi pečenou kachnu? Nyní můžete přeskočit hodiny v kuchyni strávené přípravou a sáhnout po Sous-vide kachních čtvrtkách od Vodňanské drůbeže....