Chtěli bychom jíst vydatně, zdravě, aby nám chutnalo. Zároveň se mnozí snaží být trochu šetrní k přírodě, ke zvířatům a podporovat lokální prodejce a farmáře. V době, kdy velká část potravin výrazně zdražila, však jdou v mnoha domácnostech ušlechtilé cíle stranou a rozhodující slovo má při nákupech cena.
Ta se vyšplhala do nevídaných výšin a klesá jen velmi neochotně, a to pouze u některých potravin. Podle nejnovějšího průzkumu agentury ResSolution pro TV Nova skoro 70 % lidí přestalo nakupovat některé druhy potravin, 85 % zákazníků více upřednostňuje slevy a 42 % dotázaných uvedlo, že nakupuje méně kvalitní, ale levnější poživatiny.
V košících si nezřídka odnášejí nejrůznější podřadné salámy plné konzervantů a soli, jogurtové výrobky a dezerty s vysokým obsahem škrobů a prázdné kalorie v podobě zlevněných oplatek, sušenek, limonád či smažených polotovarů. Pro mnohé se stává luxusním zbožím zelenina i ovoce. Nákupu základních potravin se vyhnout nemůžeme, ale najde se řada dalších možností, jak ušetřit, a přitom nejíst špatně.