Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Magazín

Rybí vnitřnosti jsou delikatesa. Nechte kapra přes noc v citronu, nebudete chtít jíst nic jiného, říká šéfkuchař

Šéfkuchař Martin Makovička | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Premium Rozhovor
Jihočeský rodák a šéfkuchař Martin Makovička o tom, jak si pochutnat na smaženém kaprovi, že rybí vnitřnosti můžou být delikatesa a proč v restauracích chybí pravá vánoční atmosféra.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Martin Makovička pochází z jihočeské Třeboně, není proto překvapením, že na jeho štědrovečerní tabuli nebudou chybět smažené řízky z poctivého třeboňského kapra. Kariéru odstartoval ve vyhlášené restauraci Šupina a Šupinka, kde se naučil zpracovat rybu do posledního kousku včetně vnitřností, z nichž se může stát hotová delikatesa. Další techniky se učil v zahraničí, v michelinských restauracích v Irsku a Kanadě, a získané zkušenosti nyní využívá ve vlastní restauraci Vallmo, která se letos stala nejlépe hodnoceným pražským podnikem na Mapách Google.

Vallmo znamená ve švédštině mák a ten je tu taky častou součástí menu – stejně jako české sladkovodní ryby připravené moderním způsobem. „Mým cílem je lidem dokázat, že kapr a další lokální ryby můžou být pochoutka,“ říká mladý šéfkuchař.

Lidovky.cz: Budete připravovat kapra na máku?
Nebudu. Mák k rybám podle mě moc nejde. My sice v restauraci mák k rybě také máme – makovou tartaletku s rybí pomazánkou –, to je ale, jako byste si namazala rybí pomazánku na rohlík s mákem. To funguje. Jinak ne. Dělá se sice například candát na máku, tyto chuťové kombinace ale moc nevyhledávám.

Lidovky.cz: Jaké chutě si pojíte s Vánocemi?
Spíš vůně. Koření na svařák jako skořice nebo badyán… Jinak klasicky bramborový salát a kapra.

Mlíčí z českého kapra v restauraci Vallmo připravují s máslovou omáčkou ve stylu francouzské beurre monté.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...