Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Lidé

Lidé nejsou ochotni práci cukráře ocenit. Osobně mě to uráží, říká makronkový král Vlad Ryasnyy


Vlad Ryasnyy | foto: MAFRA

Premium Rozhovor
Cukrář Vlad Ryasnyy s rusko-ukrajinskými kořeny o tom, jak cukrařinu ovlivnila válka na Ukrajině, proč boom makronek jen tak neopadne a proč jsou Asiaté nejlepší cukráři na světě.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Je mu teprve pětadvacet let, patří ale k nejlepším tuzemským cukrářům. Je to i díky tomu, že k cukrařině přistupuje jako k vědě a sladkému řemeslu rozumí do posledního technického detailu.

Se stejným zápalem se zaměřil i na francouzské makronky. Populární pestrobarevné sladkosti dobyly svět a v posledních letech i Česko. Podmanily si nejen gurmány, ale i cukráře, pro které představují mnohé výzvy.

Vlad Ryasnyy se jim také rozhodl postavit – a povedlo se. Výsledkem je vlastní cukrářská výroba a také kniha věnovaná ryze makronkám. Ta poskytuje zaručený návod na to, jak tyto rozmarné cukrovinky zkrotit.

Lidovky.cz: V souvislosti s makronkami se setkávám s výrazem posedlost. Jste jimi také posedlý?
Kdybych nebyl, nemohl bych je dělat každý den. V době, kdy jsem se o ně začal zajímat, nebyly ještě moc k sehnání. Nemohl jsem ochutnávat, a tak jsem si je musel dělat sám.

Na makronkách mě nejvíc baví jejich různorodost. To je důvod, proč jsem se do nich zamiloval. Nemusíte upéct jeden velký dort s jednou příchutí, ale několik maličkých výrobků – a každý bude jiný.

Lidovky.cz: V Česku se makronky objevily asi před deseti lety. Proč kniha vznikla až teď?
To je pravda, v Česku a na Slovensku zatím boom neopadl – a podle mě nikdy ani neopadne. Je to neuvěřitelně populární výrobek. Nejen pro konzumenty a cukráře, ale i lidi, kteří jen tak zkouší něco upéct.

Makronky může dělat každý. Nepotřebujete žádné speciální vybavení, jenom kuchyňský robot a cukrářský sáček. Lidi taky láká, že jde o složitější dezert – představuje pro ně určitou výzvu.

Na trhu ale doposud nebyla kniha zaměřená ryze na makronky. Když jsem viděl na internetu všechny různé a ne úplně vhodné rady, řekl jsem si: Pojďme vysvětlit od A do Z, jak se to opravdu dělá. Pečení tak bude pro lidi jednodušší.

Lidovky.cz: Makronky jsou opředené mnoha mýty. Je na nich zrnko pravdy?

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: