V Praze je horký letní den, ale tady „na venku“ je příjemně. Cítím se trochu jako na venkovské usedlosti z prvních let 20. století: o nohy se otírá mourovatá kočka, z kuchyně se line vůně připravovaného oběda a ze zadního dvorku sem doléhají pravidelné rány bucharu. „Josef je kovář,“ vysvětluje Petra Tajovský Pospěchová a volá manžela ke stolu. Mimochodem, pokud vás její vyvdané příjmení vede ke jménu Bohumila Víta Tajovského, nemýlíte se: někdejší opat Želivského kláštera, komunisty odsouzený na dvacet let těžkého vězení, byl strýcem jejího muže.
Popíjíme mateřídouškovou šťávu, zakusujeme čočkový salát s mladou mrkví, cibulkou, okurkami, květy chrpy a kousky sušené šunky (až na tu čočku všechny jeho součásti vznikly nebo vyrostly Petře pod rukama) a povídáme si o její (staro)nové knížce. Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska je druhým, rozšířeným vydáním bestselleru Regionální kuchařka. „Už je to deset let, co vyšla!“ směje se novinářka na volné noze trochu nevěřícně. Taky se za tu dobu leccos změnilo: kromě toho, že se vdala, se jí narodila dnes už čtyřletá dcera Terezie a odstěhovala se z metropole sem na Vysočinu.