Tři odborné degustační komise, tři dny degustací, 24 porotců, přes 300 malých pivovarů, 33 nejlepších v Česku. Tak vypadal první ročník odborné degustační přehlídky českých minipivovarů, pořádaný redakcí renomovaného magazínu Pivo, Bier & Ale a představený společně s Českomoravským svazem minipivovarů v Brně na mezinárodním potravinářském veletrhu Salima.
Nejdéle sloužící sládek v Česku: Vařit jen jedno pivo U Fleků mi nikdy nevadilo |
Magazín nejprve vybral na základě podnětů odborné veřejnosti z 303 fungujících malých pivovarů padesátku finalistů a následně s pomocí tří porot, složených z pivovarnických profesionálů (degustátorů a pivních sommeliérů se zkušeností ze zahraničních soutěží), prodejců (byznysu) a médií (publicistů z oblasti pivovarnictví) a po degustaci piv všech finalistů tři kategorie nejlepších řemeslných - takzvaných craft pivovarů u nás.
Přehlídka měla za cíl vyhodnotit nejlepší malé pivovary - nikoliv tedy konkrétní značky, se kterými se soutěží v jiných degustačních přehlídkách u nás. Každý z pivovarů mohl přihlásit až tři piva, v nabídce se objevila výčepní s menším obsahem alkoholu, klasické ležáky i svrchně kvašené „ejly“ anglosaského stylu až extra silná piva.
O Zlatý soudek zabojuje přes 20 značek piv |
Z padesátky vybraných finalistů přihlásilo do závěrečného klání svá piva čtyřicet pivovarů. Jedenáct nejlepších bodově ohodnocených získalo Zlatou korunu, další jedenáctka výrobců stříbrnou a jedenáct minipivovarů Bronzovou korunu. Sedm minipivovarů se do konečného pořadí 33 nejlepších nedostalo.
Redakce magazínu Pivo, Bier & Ale nezveřejňuje konkrétní pořadí, ale uvedla jen nejlepší výsledky v jednotlivých třech skupinách degustátorů. Hodnocení probíhalo formou anonymních vzorků a podle dalších zvyklostí, používaných při mezinárodních degustačních soutěžích.
Ležák, který není ležák. Pivovary tak musí označovat i úplně jiná piva |
V hodnocení jednotlivých porot se umístily nejlépe Pivovar Matuška z Broum na Křivoklátsku, Modrá hvězda z Dobřan na Plzeňsku a Clock Potštejn z Královéhradecka. Jedná se vůbec o první pokus o srovnání úrovně minipivovarů, jejichž počet v Česku už převýšil 300 a podle lidí z branže se tak už stále víc projevuje jejich rozdílná úroveň - od méně kvalitních po ty špičkové.
„Podobné srovnání je potřebné. Minipivovarů už přibývá jako hub po dešti a není od věci začít vybírat ty nejúspěšnější. Přínosem je do hodnocení zapojit i lidi z byznysu a publicisty. Dohromady jde o vysoce odborné a objektivní posouzení,“ komentuje výsledky Českých a moravských korun šéf Českomoravského svazu minipivovarů a předseda celé výběrové komise Jan Šuráň.
Nejlepší nový speciál vaří v Hostomicích |
Magazín Pivo, Bier & Ale uvádí termín craft pivovary, čímž se podle zahraniční terminologie myslí menší řemeslné pivovary, které nemají nadnárodní vlastníky. Nemusí se zákonitě jednat o minipivovary, i když magazín pro letošek pro přihlášení pivovarů stanovil „minipivovarnický“ limit roční produkce do desíti tisíc hektolitrů. Některé ze soutěžících pivovarů však tuto hranici překračují. Pro srovnání – lídr českého pivovarnického trhu Plzeňský Prazdroj uvaří ročně necelých osm milionů hektolitrů všech piv.
Příště ale podle organizátora soutěže Pavla Borowiece bude zřejmě limit objemu výroby zrušený a vybírat se bude i z nabídky průmyslových pivovarů. „Doba, kdy se tvrdilo, že vše, co pochází z minipivovarů je dokonalé, je pryč. Jsou tu už také minipivovary, které své řemeslo neumí. Konzumenty zkrátka zajímá hlavně kvalita piva. A není rozhodující, kdo ho vaří. Podstatné je dodržování řemeslných postupů a surovin,“ říká Borowiec.
Nejlepší minipivovary v Česku - České a moravské pivní koruny (abecedně)Zlaté koruny
Stříbrné koruny
Bronzové koruny
|