Středa 24. července 2024, svátek má Kristýna
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Magazín

Tajemství růžové sladkosti. Kde se vzala ruby čokoláda a je to opravdu čtvrtý druh?

Růžová revoluce. S čokoládou jasně růžové barvy přišel na trh švýcarský výrobce kakaa a čokolády Barry Callebaut v roce 2017. Recept si značka úzkostlivě hlídá a konkurence o něm vede bouřlivé diskuse. | foto: Profimedia

Premium Doporučujeme
Každý milovník čokolády ví, zda mu nejvíc chutná hořká, mléčná, nebo bílá. Anebo snad růžová? Růžově zbarvená čokoláda zvaná rubínová neboli ruby se na trhu objevila před pár lety s odvážným tvrzením, že jde o čtvrtý druh čokolády.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Dnes ji lze koupit hlavně v tabulkách v čokoládovnách a v e-shopech coby surovinu pro cukráře. Narazíte na ni také v cukrovinkách – třeba v polevě na nanuky. Je ruby čokoláda revoluční počin, nebo spíš chytrý marketingový trik?

V roce 2017 švýcarský výrobce kakaa a čokolády Barry Callebaut oznámil, že po desetiletém vývoji uvádí na trh novinku, jakou svět neviděl: přirozeně růžovou čokoládu bez použití barviva či přidání červeného ovoce a obsahující jen přísady typické pro například mléčnou čokoládu, jako je kakaová hmota, kakaové máslo, cukr či mléko. 

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: