Tajemství růžové sladkosti. Kde se vzala ruby čokoláda a je to opravdu čtvrtý druh?

Premium

Růžová revoluce. S čokoládou jasně růžové barvy přišel na trh švýcarský výrobce kakaa a čokolády Barry Callebaut v roce 2017. Recept si značka úzkostlivě hlídá a konkurence o něm vede bouřlivé diskuse. | foto: Profimedia

  5:00
Každý milovník čokolády ví, zda mu nejvíc chutná hořká, mléčná, nebo bílá. Anebo snad růžová? Růžově zbarvená čokoláda zvaná rubínová neboli ruby se na trhu objevila před pár lety s odvážným tvrzením, že jde o čtvrtý druh čokolády.

Celý článek je jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Dnes ji lze koupit hlavně v tabulkách v čokoládovnách a v e-shopech coby surovinu pro cukráře. Narazíte na ni také v cukrovinkách – třeba v polevě na nanuky. Je ruby čokoláda revoluční počin, nebo spíš chytrý marketingový trik?

V roce 2017 švýcarský výrobce kakaa a čokolády Barry Callebaut oznámil, že po desetiletém vývoji uvádí na trh novinku, jakou svět neviděl: přirozeně růžovou čokoládu bez použití barviva či přidání červeného ovoce a obsahující jen přísady typické pro například mléčnou čokoládu, jako je kakaová hmota, kakaové máslo, cukr či mléko. 

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor:
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.