Pondělí 10. srpna 2020svátek má Vavřinec 30 °C přeháňky až bouřky Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Věda

Vědci z Akademie věd objasnili jednu z příčin zákeřné Alzheimerovy nemoci

Vědci vytvářejí lék na Alzheimerovu chorobu. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Vědci vytvářejí lék na Alzheimerovu chorobu. | foto: iDNES.tv

PRAHA Mezinárodní tým vědců, kteří působí v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského v Akademii věd ČR, objasnil jednu z příčin Alzheimerovy choroby. Pomocí moderní mikroskopické metody, kterou pro výzkum vyvinul, zjistil, na jakém principu fungují molekuly této zákeřné nemoci.

Objev může do budoucna pomoci lépe pochopit, jak nemoc funguje a přispět k vývoji nové léčby, řekl vedoucí vědeckého týmu, fyzikální chemik Martin Hof.

Alzheimerova choroba je nevyléčitelná. Jde o nejzákeřnější formu demence. Počet pacientů stále roste. Ve světě na ní trpí kolem 44 milionů lidí. Vědci se soustředili na objasnění funkce takzvaných lipidových molekul. „Alzheimerova nemoc je komplikovaný proces. Ještě nikdo neví, jak přesně funguje,“ konstatoval Hof.

Poškození mozkové hmoty

Uznávaný vědec německého původu Hof působí v Praze již řadu let, jak sám říká, cítí se být Němcem i Čechem zároveň. Rozmanitost národností prosazuje i při práci. Jeho tým, který tvoří Portugalka, Turek a Čech, navázal na již známý poznatek, že Alzheimerovu chorobu způsobuje shlukování čili agregace peptidů v mozku, kvůli kterým se mozková hmota poškozuje. (Peptidy jsou organické sloučeniny složené z aminokyselin, lipidy jsou tuky).

Buněčné membrány neuronu se proti tomuto shlukování peptidů podle Hofa přirozeně brání. „My díky našemu výzkumu ale nyní víme, že se brání pomocí cukrových lipidů,“ řekl.

Zpomalení nemoci

S přibývajícím věkem u člověka dochází k poklesu počtu těchto cukrových lipidů, což může Alzheimerovu chorobu rozvinout. „Když se podíváme na mozek pacienta, který zemřel na Alzheimera a pacienta, který zemřel na něco jiného, je vidět, že Alzheimer má méně procent cukrových lipidů,“ vysvětlil výsledek výzkumu. Díky lepšímu experimentálnímu výzkumu, než byl doposud, ukázal Hofův tým, že cukrové lipidy dokážou nebezpečné shlukování peptidů zastavit.

„Jednu cestu, která je spojena s Alzheimerovou nemocí, tak můžeme trošku zpomalit,“ tvrdí o výzkumu portugalská členka týmu Mariana Amarová. Hofův tým musí výsledky ještě prokázat na vzorcích pacientů, které dostane z Experimentální neurobiologie Národního ústavu duševního zdraví. Naději pro dobrý výsledek má ale podle něj velkou.

Největší slabiny ojetých dodávek. Přinášíme přehled nejporuchovějších vozů

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Dodávky byly stvořeny pro práci. Najedou mnohem více kilometrů než osobní auta, a to v náročných podmínkách. Ne všechna...

Schizofrenní žena, nechtěná emigrace. Zachránila ho Nemocnice na kraji města

Herci Ladislav Chudík a Miloš Kopecký v televizním seriálu Nemocnice na kraji... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Kde je hranice skutečné lásky? Kdy končí vztah a začíná tyranie? Ladislav Chudík na tyto otázky dlouhé roky marně...

VELKÝ TEST ZOO: přehled cen, zvířat i atrakcí. Přijeďte, pomůžete!

Tygr ussurijský v Zoologické zahradě Olomouc | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Mají otevřeno 365 dní v roce, ať praží slunce, nebo se žení čerti. Na několik týdnů je zavřel až koronavirus. Chcete...