Čtvrtek 19. května 2022, svátek má Ivo
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Magazín

Ztratili jste po covidu čich a nevíte, co vařit? Britští kuchaři vytvořili speciální kuchařku

Záhada ztraceného čichu foto: Shutterstock

LONDÝN - U lidí trpících dlouhou formou covidu-19 je ztráta čichu a chuti symptomem, který přetrvává nejdéle. Nyní britští kuchaři Ryan Riley a Kimberley Dukeová vytvořili novou kuchařku, která má lidem s podobnými problémy pomoci začít si znovu užívat jídlo, napsal zpravodajský server Business Insider.
  17:00

Kuchařka nazvaná Taste and Flavour (Chuť a vůně) zahrnuje 18 receptů s úžasnými fotografiemi a je k dispozici ke stažení zdarma. Riley a Dukeová strávili celé měsíce sestavováním receptů, které jsou speciálně navržené pro osoby trpící narušeným čichem a chutí kvůli covidu-19.

Záhada ztraceného čichu. Proč o něj lidé s covidem přicházejí a kde hledají vědci lék?

„Když žijete se ztrátou chuti, nikdo o tom nemluví,“ řekl Riley listu Business Insider. „Ale po šesti měsících, kdy nic necítíte, si vytvoříte vůči jídlu psychickou bariéru. Samo o sobě se to může změnit na problém duševního zdraví,“ dodal.

Vědci odhadují, že asi deset procent lidí nakažených koronavirem má dlouhodobé příznaky. To znamená, že mohou přetrvávat celé měsíce - a v některých případech navždy. U čtvrtiny lidí trpících narušeným čichem či chutí se tyto problémy zlepší během několika týdnů, uvádí vědci z Lékařské školy Johnse Hopkinse. Ale u většiny tento problém přetrvává a jsou známé případy, kdy se lidem čich a chuť nezlepšily ani během jednoho roku.

Riley a Dukeová, kteří vedou kuchařskou školu pro nemocné s rakovinou, jež rovněž trápí ztráta chuti, pracovali na svých receptech celé měsíce. Konzultovali je s Barrym Smithem ze Střediska pro výzkum smyslů Londýnské univerzity, který je vedoucím britským vědcem v oboru ztráty čichu jako symptomu covidu.

Čich a chuť jsou propojené

Riley uvádí, že asi 80 procent chuti je ve skutečnosti čich a tyto dva smysly jsou značně propojené. Někteří lidí trpící dlouhým covidem zažívají anosmii, tedy ztrátu čichu nebo chuti, zatímco jiní trpí parosmií, kdy se jejich vnímání vůní a pachů změní.

Vytváření receptů do kuchařky tak zahrnovalo zvýraznění některých chutí, zatímco jiným se kuchaři museli vyhnout. Například káva může některým lidem s parosmií páchnout jako septik. Potraviny, jako je cibule, česnek, vejce, pečené maso a ořechy, pro ně mohou být „odpudivé, skoro jako hnijící tkáň“, dodal Riley. „Je dost těžké sestavovat recepty bez česneku a cibule. Jsou základem chutí,“ řekl.

Namísto toho se kuchaři soustředili na zesílení slaných chutí a přidání textury a svěžesti, aby se vyvážil nedostatek chuťové hloubky pokrmů. Riley a Dukeová vyzkoušeli téměř 300 receptů, které zúžili na 18 těch, jež se dostaly do jejich knihy.

Opírají se o intenzivní slané chuti, jako je sójová omáčka, miso pasta, parmezán a houby, aby do pokrmů dostali všech pět základních chutí - sladkou, slanou, kyselou, hořkou a umami. Použili také ingredience stimulující trojklanný nerv, který je zodpovědný za citlivost obličeje a dutiny nosní, a cítíme ho, když jíme pokrmy, jako je křen či wasabi.

Brambory s máslem ochuceným pastou miso

V tomto ohledu jsou dokonalým receptem například brambory s máslem ochuceným pastou miso a octem se zelenými bylinkami, řekl Riley. Brambory mají bohatou chuť umami. Miso a sójová omáčka dodávají také chuť umami a jsou slané. Bílý pepř a čerstvá máta stimulují trojklanný nerv. Zelené čili papričky dodají křupavou texturu a ocet aktivuje receptory kyselosti.

Riley uvedl, že se nová kuchařka dočkala neuvěřitelného přijetí. Ozývají se jim lidé z celého světa, aby jim poděkovali. „Chuť je důležitá. Myslím, že to je právě to, co se zoufale snažíme lidem vysvětlit,“ dodal.

Neziskovou kuchařskou školu Life Kitchen pro nemocné rakovinou, na jejíchž stránkách je možné si kuchařku zdarma stáhnout, Riley a Dukeová založili poté, co oběma zemřeli rodiče na rakovinu.

Půst, občas večeře, čtyři kávy denně. Jak jíst podle výživového poradce Havlíčka

Premium Strava ovlivňuje nejen naši váhu či kondici, ale i náladu a zdravotní stav. Ostatně až dvě třetiny všech nemocí mají...

Vláda má 20 korun z každého litru benzinu, říká šéf sítě levných čerpacích stanic

Premium Nikoho nenechají na pochybách, že tohle je nízkonákladová firma, kde se nehýří. Okázalost tu nemá místo. Spolumajitel...

Všechno vymyslela Škrlová. Je to hlava manipulace, říká režisér Síbrt

Premium Před patnácti lety Česko šokovala kuřimská kauza. Týrání malých chlapců nejbližšími příbuznými i podivná role „Aničky“....

Kolik utratí průměrná česká rodina a jak tyto náklady snížit?
Kolik utratí průměrná česká rodina a jak tyto náklady snížit?

Podle diskuzí na eMimino.cz průměrná čtyřčlenná rodina utratila v roce 2021 za jídlo a drogerii průměrně 10-17 000 Kč. Tedy až 204 000 Kč ročně....

Právě čtete

      Mohlo by vás zajímat