„V roce 1997 se tady vyrábělo deset druhů zmrzlin a asi pět druhů hotových jídel. V současné době vyrábíme 80 druhů zmrzlin a 45 druhů hotových jídel,“ řekla vedoucí řízení jakosti a vývoje výrobku opavského Bidvestu Dalena Martiníková.
Bidvest Opava zaměstnává kolem 330 lidí, v letním období jejich počet vzroste až o čtvrtinu. „Pokud přijde výjimečný rok, musíme zapojit práci o sobotách a nedělích,“ řekla Martiníková.
PUNČOCHÁŘ: Zmrzlina z holubích jater vs. tradiční kuchyň |
Podnik ve svém opavském závodě vyrobí ročně asi 4500 tun hotových jídel, zhruba 4000 tun pečiva a v balírně zeleniny na druhé straně města vyprodukuje 11.000 tun zeleninových směsí.
Společnost Bidvest Opava (dřívější Nowaco) patří do nadnárodní skupiny Bidvest. V loňském roce měla tržby téměř 912 milionů korun a zisk přes 55 milionů korun. Většina produkce putuje do České republiky a na Slovensko. Firma také vyváží, mimo jiné do Maďarska, Polska, Německa a pobaltských republik.
Manažer Bidvestu pro značku Prima Lukáš Dědek už dříve uvedl, že trh se zmrzlinou v Česku je rozdělený mezi dva hlavní hráče, značku Prima od Bidvestu a značky Algida a Míša od Unileveru.