• Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: ASAYA

Italka při operaci mozku připravila plněné olivy po ascolscu

Magazín
  •   5:00
Řím - Pacienti při operaci mozku už hráli na housle nebo kytaru, ale jak na svých internetových stránkách píše britská BBC, jistá Italka je zřejmě první, kdo během zákroku, jehož cílem bylo odstranit nádor z levého spánkového laloku, připravil regionální specialitu z oliv.

Operace při vědomí se provádí tehdy, pokud například nádor zasahuje do oblastí mozku odpovědných za řeč, zrak nebo pohyb. Aby operující lékař omezil poškození zdravé tkáně na minimum, kladou někdy zdravotníci pacientovi otázky, nebo mu dávají během zákroku různé úkoly. Neurochirurg Roberto Trignani z Ancony, který pacientku s týmem deseti dalších kolegů operoval, vysvětlil, že tato metoda „umožňuje sledovat funkci mozku pacienta a vylaďovat další postup“. Jiný pacient, kterého Trignani v posledních letech operoval, měl při výkonu za úkol sledovat kreslené filmy.

Italská specialita. V každém kraji najdete jiný recept na porchettu

Připravit plněné olivy po ascolsku je ovšem mnohem náročnější a italská média popsala, že operační sál připomínal kuchyň. Zákrok trval dvě a půl hodiny a dopadl dobře.

Ascolské olivy jsou specialitou středoitalského regionu Marche. Plní se kořeněnou masovou směsí a obalují v mouce, vajíčku a strouhance. Pak se smaží.

Autor: ČTK