Pod dohledem zástupce Guinnessovy knihy rekordů 250 kuchařů a 50 šéfů veřejných kuchařských škol na rekordní porci taboulé spotřebovali 3,5 tuny zeleného salátu, 1600 kilo petržele, 1500 kilogramů rajčat a 420 kilogramů cibule.
Mezi Izraelem a Libanonem nepanuje dlouhodobě jen politické napětí, ale předmětem ostrých sporů je i jídlo. Libanonci obviňují Izraelce také z toho, že si přivlastňují také řadu blízkovýchodních jídel, která pak prý prodávají s tím, že pocházejí z Izraele. Zvlášť se to prý týká právě hummusu.
"Libanon se snaží vyhrát boj s Izraelem dosažením tohoto Guinnessova světového rekordu a ukázat světu, že hummus je libanonským produktem, je součástí naší tradice," prohlásil organizátor rekordní akce. Totéž podle organizátorů platí i pro taboulé.
Přípravy obrovské porce hummusu se zúčastnilo 300 kuchařů. Pokrm připravili ze 1350 kilogramů vařené cizrny, 400 litrů citronové šťávy a 26 kilogramů soli. Hummus pak vážil celkem 2056 kilogramů. Recept také obsahuje sezamovou pastu, olivový olej, bílý jogurt a česnek.
Zástupci Guinnessovy knihy rekordů potvrdili, že jde o největší porci
hummusu na světě. Údaje o původním rekordu Izraelců nejsou podle AP k dispozici.
26. října 2009 8:27
BEJRÚT -
Skupina libanonských kuchařů připravila obrovskou porci hummusu, která vážila přes dvě tuny, a překonala tak světový rekord, který dosud drželi Izraelci. O boji o symbolického vládce nad tímto
populárním blízkovýchodním pokrmem napsala agentura AP. Nebyl to však jejich jediný rekord. Zhotovili i největší taboulé, což je pokrm na bázi kuskusu s petrželí, cibulí a rajčaty.