Čtvrtek 28. října 2021, Den vzniku samostatného československého státu
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Londýnská škola zakázala vařit z hovězího masa. Chce snížit svou uhlíkovou stopu

Magazín

  5:22
LONDÝN - V areálu londýnské vysoké školy Goldsmiths už se nemůže prodávat hovězí maso. Instituce, která je součástí Londýnské univerzity, zákaz zavedla s cílem přispět k boji proti globálním klimatickým změnám. Stala se první vysokou školou v Británii, kde takové opatření vstoupilo v platnost, informovala agentura Reuters.
Kráva - ilustrační foto

Kráva - ilustrační foto foto: Shutterstock

Chov hospodářských zvířat hraje významnou roli v globální produkci skleníkových plynů a způsobuje rozsáhlé odlesňování, uvádí agentura OSN pro výživu a zemědělství. Experti OSN z Mezivládního panelu pro změny klimatu (IPCC) před několika dny ve své zprávě o využívání půdy doporučili snížení spotřeby masa jako jeden z prostředků boje proti globálnímu oteplování.

„Sílící globální výzvy, aby organizace začaly brát vážně svou odpovědnost v boji proti klimatické změně, už nelze ignorovat,“ uvedla šéfka Goldsmiths Frances Cornerová k zákazu prodeje hovězího. Zaměstnanci a studenti jsou podle ní „odhodláni pomoci s realizací skokové změny, kterou potřebujeme, abychom razantně a co nejrychleji snížili naši uhlíkovou stopu“.

Podle studie Kalifornské univerzity všechny procesy spojené s přípravou jedné porce hovězího masa vytvoří asi 330 gramů oxidu uhličitého, zatímco například u kuřecího je to jen 52 gramů a u zeleniny 14 gramů. Goldsmiths oznámila, že chce začít využívat „čistou energii“ a do roku 2025 dosáhnout uhlíkové neutrality, tedy stavu, kdy budou jakékoli uhlíkové emise kampusu vyvážené mechanismy jejich zneškodnění.

Zákazem hovězího se londýnská škola přidává k řadě firem, které v poslední době začaly odrazovat od konzumace masa, píše Reuters. Jednou z prvních byla americká WeWork, která poskytuje firmám sdílené fyzické i virtuální pracovní prostory. Společnost loni v červenci svým 6000 zaměstnancům sdělila, že jim přestane proplácet pokrmy obsahující maso a že také přestane maso podávat na firemních akcích.

Hovězí (ilustrační foto).
Autor:

Otužování podle Wima Hofa je nebezpečné. Hrozí zástava, říká kardiolog Táborský

Premium Otužování je nejlepší prevence proti těžkému průběhu nemoci covid-19. Lidé mají větší šanci, že neskončí v nemocnici,...

Dětem, kterým pomáháte moc, mozek nepracuje správně, říká speciální pedagožka

Premium „Kdybychom k dětem v batolecím a předškolním věku přistupovali v některých oblastech víc ,postaru‘, měli bychom méně...

Váš syn bude žít jen pár týdnů. Zpověď matky zesnulého hokejisty Buchtely

Premium Přežít své dítě. Pro každého rodiče ta nejhorší představa. Teprve dvacetiletý hokejista Ondřej Buchtela zemřel loni v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Právě čtete

      Mohlo by vás zajímat