Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Magazín

Pozor na pančovaný med. Proč se tak často „falšuje“ a jak poznat ten čistý?

Med je blahodárný pro vaši pokožku. foto: Kulinární studio MAFRA

Doporučujeme
Med je potravina ryze přírodní. Včely produkují med pro svoji potřebu zahušťováním rostlinných šťáv, tedy nektaru nebo medovice. Člověk si část jejich produkce přisvojuje. Pokud máme med přímo od včel, je vždycky kvalitní. Přesto se pravidelně objevují zprávy, že med patří k nejfalšovanějším potravinám na trhu.
  10:28

Člověk může kvalitu medu narušit buď nevědomky špatným zacházením, nebo, a to je častější, záměrně. Falšování je už to, když včelař krmí včelstva velkými dávkami krmiva. Správně by se mělo krmit jen na podzim a tak, aby veškeré dodané krmivo včely snědly během zimy a med od samého jara už byl donesený včelami a stoprocentně přírodní. Kdo leje včelám i v létě do krmítek sladký sirup a pak vytáčí z úlu produkt podobný medu, je nepoctivý. Nutno přiznat, že jsou ve světě končiny, kde se to děje i organizovaně a ve velkém.

Ještě vážnějším problémem je nastavování medu různými sirupy v průmyslových podnicích, kde se med soustřeďuje od producentů, sceluje, míchá a plní do velkých obchodních i menších spotřebitelských obalů. Aby se falšovatelům nastavování medu vyplatilo, musí používat nějakou lacinou surovinu. Tou je zpravidla škrobový sirup. Pšeničné, kukuřičné, rýžové a další škroby se dnes průmyslově přepracovávají na sladké sirupy. Škrob je vlastně přírodní polymer cukru – glukózy. Jeho roztok není sladký.

Včelí chléb a lidské zdraví. Pyl zpracovaný včelami je superpotravina, obsahuje vitamíny, bílkoviny i minerály

Enzymaticky se dá škrob rozštěpit na menší jednotky a takové roztoky už sladké jsou. Ve vagonových kvantech se tyto suroviny uplatňují v potravinářském průmyslu. To je ekonomické a je to v pořádku. Pokud se ale sirupy použijí k nastavení medu, je to nezákonné porušování potravin.

Průmyslové falšování medu se laboratorně prokazuje obtížně. Falšovatelé mají potřebnou techniku a dobře vybavené laboratoře též. Výrobky, i když falšované, většinou splňují legislativní požadavky. Proto se kontrolní orgány musí opřít o jeden důležitý odstavec v zákoně, a sice ten, že do medu nesmí být nic přidáváno. Některé cukry z dodatečně přidávaných sirupů, i když jsou přírodní a zdraví neškodné, v pravém medu nikdy nejsou.

Rovněž se daří rozpoznat, které enzymy přidaly do medu včely ze svých žláz a které jsou vyrobeny s použitím průmyslových mikroorganismů. Mezi ověřovanými parametry jsou i poměry obsahu vzácných přírodních izotopů kyslíku a dalších prvků. Naměřené údaje pak končí na stolech soudců, kteří mají rozhodnout, zda nesrovnalosti ve složení cukrů, enzymů, izotopů a dalších látek stačí jako důkaz, že někdo do medu něco nepatřičného přidal.

Pohled na rámek s plásty. Včely jsou perfektní pracovnice, každá ví, co má...

Med je ve své podstatě velice variabilní. Medonosných rostlin jsou stovky druhů. Tím, že včely sbírají v okruhu asi 20 km čtverečních, nemají stejný med ani dva úly na jednom stanovišti, natož v jednom městě, zemi nebo světadílu. Musela by být k dispozici velice rozsáhlá databáze všech parametrů, aby se dalo říci, co všechno je med a co už je průmyslový výrobek. Vítaná je snaha alespoň zpřísnit povinnost sledování a označování země původu medu. Kontrolní orgány a laboratoře mezinárodně spolupracují, aby falšování medu odhalovaly.

V dubnu se úly začnou plnit nektarem. Včely také „potí“ z těla vosk na stavbu plástů

Vždycky bychom měli končit diskusi o problému nějak pozitivně. Neexistuje legální způsob, jak zvýšit produkci medu, který je tak žádaný, že to svádí k falšování? Ano, nějaké možnosti jsou. Jednou z nich je kočování. Včelstva můžeme na určitou dobu převézt do blízkosti zdrojů nektaru či medovice. Dalším dovoleným způsobem, jak zvýšit produkci medu, je nasít v okolí stanoviště včelstev lány, nebo alespoň velké záhony medonosných rostlin.

Příkladem rostlin s vysokou nektarodárností je svazenka nebo vičenec ligrus. Lipová alej nebo smíšený les přispějí také, ale až za delší čas. I na svých zahrádkách, balkonech a terasách můžeme vysadit některé ze stovek medonosných letniček a trvalek, které jsou zdrojem včelí pastvy.

Autor:
Témata: med, jídlo