Sobota 25. června 2022, svátek má Ivan
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Magazín

Odvrácenou tváří Vánoc je špatná nálada. Na vině jsou zejména sladkosti

Odvrácenou tváří Vánoc je špatná nálada foto: Shutterstock

ŘÍM - Odvrácená tvář Vánoc? Špatná nálada a mírný smutek, který vede k tomu, že se uzavíráme doma. Na vině jsou zejména sladkosti. Tým psychologů z Kansaské univerzity tak radí, abychom to s vánočními pokrmy nepřeháněli. Vysoký obsah cukru, který většinou mívají pochoutky typické pro svátky, může podle vědců rozpoutat metabolické, zánětlivé a neurobiologické procesy spojené s depresemi. Píše o tom italský deník La Repubblica.
  7:53

Vědci spojují ponurou náladu těchto dní s nedostatkem denního světla typickým pro toto roční období a s poruchami spánku. Přemíra cukru ve spojení s těmito dvěma faktory může vyvolat úplnou bouři, která negativně ovlivňuje duševní zdraví.

„V mnohých případech omezené vystavování se slunečnímu svitu během zimy narušuje cirkadiánní rytmus a osvěžující spánek, takže pět až deset procent populace prožívá depresivní epizodu,“ prohlašuje klinický psycholog Stephen Ilardi. Jinak řečeno, vstupuje do hry had, který si kouše vlastní ocas: právě tyto příznaky zimní deprese mohou vést lidi k tomu, že konzumují více sladkostí.

Vosí hnízda (ilustrační foto)

Vánoce nejsou jen náboženskými svátky. Je to také gastronomická liturgie. Je to posvěcení pospolitosti a vzájemnosti, kde jsou excesy nejen povoleny, ale přímo posvěceny. Proto jsou zákazy přecpávat se kaloricky vydatnými jídly každoročně s blížícím se vánočním maratonem porušovány. Kdyby tomu tak nebylo, byly by Vánoce zbaveny svého slavnostního rázu. Ten spočívá v tom, že se pouštíme do hýření a pociťujeme uspokojení společně s ostatními. Duch Vánoc se projevuje především u stolu. A během těchto svatých dní je zakázáno zakazovat.

Jak opečovat vánoční zranění. A kdy se vyplatí být obezřetný?

Důsledkem neustálého pojídání cukroví a dopřávání si vydatných obědů a večeří pak bývá nejen nadýmání, pálení žáhy, průjem, zácpa či dokonce žlučníkový záchvat, ale rovněž oslabená imunita.

Svému zažívání velmi ulehčíme práci tím, že veškerou stravu řádně rozmělníme v ústech žvýkáním a kousáním, a rovněž tím, že budeme jíst pomalu. Jíme-li příliš rychle, je větší riziko, že se přejíme. Obecně se totiž uvádí, že než náš mozek přijme ze žaludku signál o tom, že jsme již sytí, trvá to celých 20 minut. Pokud do sebe tudíž celou porci na talíři „naházíme“ za deset minut, pravděpodobně si ještě půjdeme přidat, protože se nebudeme cítit nasyceni. Později se ale dostaví těžký žaludek a únava způsobená zbytečným zatížením organismu.

Tento nápor na naši trávicí soustavu můžeme částečně kompenzovat tím, že zvýšíme i příjem zásaditých potravin: ovoce, zeleniny, sóji, ořechů, semen, některých bylinek a dalších. Důležité podle lékařů je jíst o svátcích pravidelně, jak je člověk zvyklý po celý rok. Pokud se zrovna nepodává společné jídlo, nemělo by na stole nic být. Dá se tak vyhnout ujídání mezi jednotlivými chody.

Autor:

Nadané děti mají společné rysy. Rodiče to někdy nepoznají, říká expert Mensy

Premium Pouhá dvě promile populace – tedy jenom jeden člověk z pěti set – má IQ vyšší než 150. Zhruba každý padesátý má přes...

Cesta do Chorvatska 2022: Jak projet rozkopané Slovinsko a tankovat v Maďarsku

Premium Dobrá zpráva pro dovolenkáře mířící autem na Jadran. Cesta byla letos hladká, na nejrychlejší trase přes Vídeň, Graz...

Ekonomie hlouposti: počet hlupáků „v oběhu“ je vyšší, než si myslíte

Premium Hloupí lidé patří ekonomicky k nejnebezpečnějším. Za hloupé je třeba považovat ty, kteří škodí druhým i sobě samým. V...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!