Stejně se vyjádřila i Michaela Dvořáková z mediální agentury zastupující Maze. „Od 16. února přebírá každodenní provoz restaurace management hotelu,“ uvedla Dvořáková. O důvodech Ramsayho odchodu lze jen spekulovat. Mediální zástupci Maze mlčí a hotel Hilton slíbil vydat tiskové prohlášení v nejbližších dnech.
Pražskou gourmetskou scénu tato zpráva šokovala. „Jsem z toho smutný,“ řekl Roman Paulus, šéfkuchař restaurace v hotelu Radisson SAS Alcron, „Když to tady balí tak silný hráč, je to signál, že to s trhem opravdu není v pořádku. Maze byla sice naše konkurence, ale myslím, že nikdo z restauratérů ani šéfkuchařů by mu neúspěch v Praze nepřál. Právě naopak, čím více bude u nás špičkových restaurací, tím širší publikum si získáme. Všem nám jde o to naučit lidi chodit do kvalitních podniků,“ dodal. Loni byl Paulus v londýnské Maze na stáži a přijel nadšen tím, jak živá a prosperující restaurace to je. „Ramsay je fantastický kuchař a to, že se nepovedl jeden projekt v Praze, neznamená, že nebude životaschopný jinde.“
V podobném duchu se vyjádřil i Andrea Accordi, šéfkuchař pražské restaurace Allegro v hotelu Four Seasons, pro niž loni získal první českou michelinskou hvězdičku: „Pražskou Maze jsem navštívil a ocenil jejich kuchyni. Je smutné slyšet, že Ramsay opouští město. Přeji mu, aby měl v budoucnu možnost se do Prahy vrátit.“
To, že má Maze problémy, se dalo tušit už před koncem loňského roku. Ramsay, který se v Praze od loňského otevření neukázal, přijel v polovině prosince na roční výročí a při té příležitosti oznámil nákladové škrty a změnu jídelníčku. Jeho očekávání o plné restauraci nebyla naplněna. „V restauraci je plno od čtvrtka do soboty, od pondělí do středy je ale víceméně prázdno,“ připustil.
Důvod? Podle něj světová krize a fakt, že si lidé do Maze ještě nenašli cestu.
Mediálně známá tvář
Pokud sázel na to, že k němu lidé budou chodit kvůli jeho známému obličeji, mýlil se. Fyzicky tu dlouhodobě nepobýval a britský šéfkuchař Phil Carmichael, kterého si přivezl z Londýna, neměl charisma svého šéfa. Recenzentka restaurací Laura Baranik spatřuje jeden z důvodů neúspěchu Maze v problematickém umístění. „Myslím, že není pravda, že Maze neuspěla kvůli tomu, že by lidé nebyli zvyklí jíst sofistikovaně a netradičně, ale kdo by chtěl jít na nóbl večeři do tmavého boxu bez oken v hotelu blízko Masarykova nádraží? I když jsem byla velkým fanouškem jeho kuchyně, často jsem tam nešla právě z tohoto důvodu,“ uvedla Baranik. Jeho odchod prý nejspíš odradí i další zahraniční restauratéry od úmyslu otevřít si v Praze podnik.
Ramsay však nečelí problémům jen v české metropoli. Před nedávnem přinesly listy The Financial Times a New York Post informaci o tom, že Ramsayho vlajková loď, londýnská restaurace Foxtrot Oscar, má dva dny v týdnu zavřeno pro nedostatek zájmu a dvě další, Ramsay's Sloane Street a The Devenshire Pub, jsou na prodej. Mediální zástupci Ramsayho společnosti Gordon Ramsay Holding tuto informaci však popírají.
Ramsay je s ročním příjmem 15 milionů liber momentálně asi nejlépe placeným šéfkuchařem. K tomu je ale třeba připočíst jeho zisky plynoucí z televizních programů a knih. Rapidní růst jeho impéria však poznamenala posedlost značkou. „Ramsay začínal s velkým talentem a nadšením, dnes se však zdá, že jídlo je méně důležité než značka,“ nechal se nedávno slyšet britský kulinářský kritik.
Pražskou gourmetskou scénu tato zpráva šokovala. „Jsem z toho smutný,“ řekl Roman Paulus, šéfkuchař restaurace v hotelu Radisson SAS Alcron, „Když to tady balí tak silný hráč, je to signál, že to s trhem opravdu není v pořádku. Maze byla sice naše konkurence, ale myslím, že nikdo z restauratérů ani šéfkuchařů by mu neúspěch v Praze nepřál. Právě naopak, čím více bude u nás špičkových restaurací, tím širší publikum si získáme. Všem nám jde o to naučit lidi chodit do kvalitních podniků,“ dodal. Loni byl Paulus v londýnské Maze na stáži a přijel nadšen tím, jak živá a prosperující restaurace to je. „Ramsay je fantastický kuchař a to, že se nepovedl jeden projekt v Praze, neznamená, že nebude životaschopný jinde.“
V podobném duchu se vyjádřil i Andrea Accordi, šéfkuchař pražské restaurace Allegro v hotelu Four Seasons, pro niž loni získal první českou michelinskou hvězdičku: „Pražskou Maze jsem navštívil a ocenil jejich kuchyni. Je smutné slyšet, že Ramsay opouští město. Přeji mu, aby měl v budoucnu možnost se do Prahy vrátit.“
To, že má Maze problémy, se dalo tušit už před koncem loňského roku. Ramsay, který se v Praze od loňského otevření neukázal, přijel v polovině prosince na roční výročí a při té příležitosti oznámil nákladové škrty a změnu jídelníčku. Jeho očekávání o plné restauraci nebyla naplněna. „V restauraci je plno od čtvrtka do soboty, od pondělí do středy je ale víceméně prázdno,“ připustil.
Důvod? Podle něj světová krize a fakt, že si lidé do Maze ještě nenašli cestu.
Mediálně známá tvář
Pokud sázel na to, že k němu lidé budou chodit kvůli jeho známému obličeji, mýlil se. Fyzicky tu dlouhodobě nepobýval a britský šéfkuchař Phil Carmichael, kterého si přivezl z Londýna, neměl charisma svého šéfa. Recenzentka restaurací Laura Baranik spatřuje jeden z důvodů neúspěchu Maze v problematickém umístění. „Myslím, že není pravda, že Maze neuspěla kvůli tomu, že by lidé nebyli zvyklí jíst sofistikovaně a netradičně, ale kdo by chtěl jít na nóbl večeři do tmavého boxu bez oken v hotelu blízko Masarykova nádraží? I když jsem byla velkým fanouškem jeho kuchyně, často jsem tam nešla právě z tohoto důvodu,“ uvedla Baranik. Jeho odchod prý nejspíš odradí i další zahraniční restauratéry od úmyslu otevřít si v Praze podnik.
Ramsay však nečelí problémům jen v české metropoli. Před nedávnem přinesly listy The Financial Times a New York Post informaci o tom, že Ramsayho vlajková loď, londýnská restaurace Foxtrot Oscar, má dva dny v týdnu zavřeno pro nedostatek zájmu a dvě další, Ramsay's Sloane Street a The Devenshire Pub, jsou na prodej. Mediální zástupci Ramsayho společnosti Gordon Ramsay Holding tuto informaci však popírají.
Ramsay je s ročním příjmem 15 milionů liber momentálně asi nejlépe placeným šéfkuchařem. K tomu je ale třeba připočíst jeho zisky plynoucí z televizních programů a knih. Rapidní růst jeho impéria však poznamenala posedlost značkou. „Ramsay začínal s velkým talentem a nadšením, dnes se však zdá, že jídlo je méně důležité než značka,“ nechal se nedávno slyšet britský kulinářský kritik.