130 let
Kolo parmazánu, které váží čtyřicet kilogramů a podle současných cen má hodnotu tří set eur (asi sedm tisíc osm set korun), dozrává dva roky.

Kolo parmazánu, které váží čtyřicet kilogramů a podle současných cen má hodnotu tří set eur (asi sedm tisíc osm set korun), dozrává dva roky. | foto: Reprofoto

Zemědělci ručí bance parmazánem

Magazín
  •   16:42
MILÁN - Ve vlasti parmazánu Emilia Romagna ve střední Itálii jsou tímto drahocenným sýrem garantovány půjčky zemědělcům. Výrobci ukládají sýr do banky po dobu jeho dozrávání.
Tento unikátní systém se zrodil v 50. letech minulého století a dosud jej používají čtyři banky v regionu - Banca Agricola Mantovana, Banca Popolare di Verona, Banca Popolare dell'Emilia Romagna a Credem, která má v zástavě více než čtyři sta tisíc bochníků sýra.

Kolo parmazánu, které váží čtyřicet kilogramů a podle současných cen má hodnotu tří set eur (asi sedm tisíc osm set korun), dozrává dva roky. "Během těchto dvou let potřebují výrobci platit dodavatelům a mít k dispozici hotovost. Proto banky tohoto regionu vybudovaly sklady pro parmazán," vysvětluje William Bizzarri, generální ředitel společnosti Magazzini Generali delle Tagliate, kterou založila banka Credem v roce 1953. Do těchto prostor se ukládá sýr, který slouží jako záruka na půjčku, ale využívají je i drobní výrobci, kteří sami sklepy k dozrávání sýra nemají.

Není-li půjčka splacena, prodá banka sýr, který má ve svých sklepích. "Jestliže cena u nás uloženého parmazánu poklesne, požádáme výrobce, aby rozdíl vyrovnal, a to buď v penězích nebo v sýru," dodává Bizzarri.
Autor: ČTK
Témata: banka, sýr, Parmezán, Itálie