Neděle 4. prosince 2022, svátek má Barbora
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Běžné jablko má v sobě přes 100 milionů bakterií

Zdraví

  6:18
VÍDEŇ - Typické jablko obsahuje více než 100 milionů bakterií. Na to přišli vědci z Technické univerzity ve Štýrském Hradci při svém výzkumu, jehož výsledky zveřejnili v časopise Frontiers in Microbiology. Nejvíc bakterií přitom podle nich překvapivě není na slupce, ale v dužině a semenech. Mikroorganismy jsou podle vědců důležité pro zdravou střevní mikroflóru.
Jablko

Jablko foto: Shutterstock

„Bakterie, houby a viry z naší stravy osidlují přechodně naše střevo,“ vysvětlila agentuře DPA bioložka Gabriele Bergová, která je spoluautorkou studie. „Vaření většinu z nich zabíjí, proto jsou syrové ovoce a zelenina obzvlášť důležitými zdroji mikroorganismů ve střevě,“ dodala Bergová.

Červené a zelené. Proč si můžeme koupit jen uniformní jablka a kam zmizely staré odrůdy?

Rakouští vědci v rámci svého výzkumu srovnávali také dvě různá jablka. Jablko, které bylo vypěstováno v režimu bio, a jablko z konvenčního zemědělství. V obou přitom objevili zhruba stejný počet bakterií. Čerstvě sklizená bio jablka nicméně podle Bergové obsahovala mnohem pestřejší spektrum bakterií. Podle ní tak lze říci, že bio jablka jsou lepší - přinejmenším pro zdraví lidského střeva.

Jablka - ilustrační foto.
Autor:

Jak neztloustnout po křupkách? Vyhrajte degustační sadu červíků WormUP
Jak neztloustnout po křupkách? Vyhrajte degustační sadu červíků WormUP

Honí vás mlsná? Co místo bramborových chipsů sáhnout po červících? Budete se divit, ale takhle pochoutka se skvěle hodí pro narozeninové oslavy,...

Mohlo by vás zajímat