11. května 2016 6:39 Lidovky.cz > Relax > Zdraví

Brusinky i červený jetel. Potraviny, které zvyšují šanci na početí dítěte

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 2Diskuse
Americké brusinky | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Americké brusinky | foto: Shutterstock

Mateří kašička, kořen ženšenu, brusinky a červený jetel. U mužů podporují tvorbu spermií, zvyšují jejich kvalitu a pohyblivost, u žen zase udržují hormony v rovnováze, upravují ovulační cyklus a působí pozitivně na organismus. Jaké potraviny je vhodné jíst, aby se zvýšila šance na početí dítěte?

Kvalita stravy má vliv na plodnost. Určité vitamíny a minerály totiž vytvářejí optimální základ pro početí potomka i zdravý průběh těhotenství. Nemůže-li pár otěhotnět, může být na vině právě nedostatek těchto látek. Seznamte se s potravinami, které usnadňují početí a které byste měli zařadit do svého jídelníčku.

Zatímco dříve byla neplodnost přisuzována výhradně ženám, dnešní statistiky ukazují, že se na ní významnou mírou podílejí také muži. Podle údajů České průmyslové zdravotní pojišťovny není na celém světě schopno počít dítě přibližně 10 procent párů, až čtvrtinu partnerů pak provází potíže s početím druhého dítěte.

Zdravá strava snižuje riziko neplodnosti

Faktorů ovlivňujících pokles plodnosti je celá řada. Významnou roli hrají například toxické látky, jež se usazují v těle a negativně působí na pohlavní buňky. Toxiny se do lidského organismu dostávají především v podobě potravy, kterou jíme. Též nedostatek vitamínů a nutričních látek, které tělo potřebuje ke správnému a zdravému fungování, se promítá na schopnosti otěhotnět.

Červený jetel

Podle studie americké společnosti pro reprodukční medicínu snižuje zdravé stravování riziko neplodnosti až o 66 procent. „Například nedostatečné množství zinku snižuje hladinu testosteronu a počet spermií. Chybějící vitamín C zase zhoršuje jejich kvalitu. Nedostatek železa má vliv na snížený počet červených krvinek, které jsou důležité pro usazení a vývoj plodu, a absence kyseliny listové zvyšuje riziko samovolného potratu,“ uvádí gynekolog a sexuolog Pavel Turčan.

Mateří kašička

Párům, které se setkaly s potížemi s početím dítěte, tak odborníci doporučují zařadit do jídelníčku například kořen ženšenu, jemuž lidé již odnepaměti přisuzují blahodárný vliv na mužskou plodnost, zejména na kvalitu spermií a pohlavních hormonů. Příznivé účinky na reprodukční funkce mají také složky mateří kašičky. Mateří kašička obsahuje komplex vitamínů B, dále vitamíny C, A, D a E, řadu aminokyselin, stejně jako minerální látky. Z těch je nejdůležitější je to zinek, který zajišťuje zdraví reprodukčního systému, neboť zvyšuje přirozenou hladinu testosteronu v mužském těle.

Pozitivní vliv mají též brusinky, které jsou bohatým zdrojem vitamínů A, B5, C a E i minerálů, jako je železo, jód a hořčík, a rovněž antioxidantů. Jejich kombinace podporuje tvorbu pohlavních buněk, čímž se zvyšuje šance na početí. Plodnost podporuje též červený jetel. Ten je velmi bohatý na izoflavony a fytoestrogeny, cenné přírodní rostlinné látky, které jsou svou strukturou podobné ženským pohlavním hormonům. Díky tomu je udržují v rovnováze a podporují pravidelný menstruační cyklus.

„Fytoestrogeny a izoflavony se v běžné stravě vyskytují jen zřídka a v malém množství. Proto by si je ženy, které se snaží o početí, měly zabezpečit v podobě přírodních preparátů typu Sarapis Mensis, který extrakt z červeného jetele kombinuje s výtažkem ze sójových bobů a brusinek,“ doporučuje Turčan.

Lidovky.cz
  • 2Diskuse