Pondělí 10. května 2021svátek má Blažena 9 °C jasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Zdraví

České děti konzumují ve stravě příliš soli, škodí to zdraví

jedlá sůl (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy jedlá sůl (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

PRAHA České děti už v předškolním věku vysoce překračují doporučené množství soli ve stravě, škodí to jejich zdraví, varují pediatři. Každý Čech spotřebuje v průměru denně 13 až 14 gramů soli, více v Evropě solí pouze Maďaři, Chorvati a Makedonci. Ve vyspělé Evropě je naopak spotřeba soli poloviční.

Doporučení Světové zdravotnické organizace je mezi pěti až šesti gramy za den. Vyšší spotřeba soli u dětí nepřímo vede k obezitě, která zvyšuje riziko vysokého tlaku.

„V Česku i u dětí a dorostu denní příjem soli významně překračuje normy, platí to i u dětí v prvních letech života,“ sdělil dnes novinářům předseda České pediatrické společnosti profesor Jan Janda. Riziko vidí v tom, že když si dítě zvykne v útlém věku na vyšší příjem soli, vzniká u něj „závislost na slaném“ a vyžaduje pak vše hodně slané.

Zvýšená dodávka soli vyvolává pocit žízně a u dětí při oblibě nápojů typu „soft drinks“ s vysokým obsahem cukru vede ke zvýšené kalorické dodávce, a tím k nadváze až obezitě, vysvětlil.

PSALI JSME:

Vysoký tlak má ve vyspělých zemích třetina populace, v Česku polovina mužů a asi 35 procent žen. Je to rizikový faktor nemocí srdce a cév, které jsou v Česku nejčastější příčinou nemocnosti a úmrtí. Nadbytek soli zvyšuje riziko komplikací vysokého tlaku, hlavně mrtvice a infarktu. Má vliv i na vznik nádorů žaludku, onemocnění ledvin a řídnutí kostí.

České studie ukázaly, že zvláště u dorostenců obou pohlaví je často „vysoce normální“ krevní tlak, což je předstupeň prehypertenze, nebo dokonce již jasná hypertenze. V obou případech bývá zvýšený tlak spojen s nadvánou či obezitou. Podle odborných doporučení by pediatři měli měřit tlak u dětí a dorostu hlavně z rodin, kde má vysoký tlak někdo z rodičů, prarodičů, případně sourozenců.

Existují nejrůznější typy mořských solí.

Nejvíce soli je z potravin kupovaných v obchodech, 75 až 80 procent denní dodávky. Pouze menší dodávka je ze solení při vaření či u stolu. Vysoký obsah soli je v šunce, uzeninách, polévkách v prášku, čipsech, pečivu, balkánském sýru či nivě. Většina jídel z řetězců rychlého občerstvení obsahuje více soli. Řetězce pod tlakem odborných doporučení dávku soli omezují, na požádání může dostat zákazník hranolky nesolené.

Světová zdravotnická organizace požaduje, aby na etiketách potravinářských výrobků byl vedle obsahu kalorií a podílu živin i obsah soli v gramech. Je-li v označení obsah sodíku v gramech nebo miligramech, musí se násobit indexem 2,4, zjistí se tak obsah soli v gramech.

,

V křečových žilách může být i litr krve, varuje primář Schütz

Primář Žilní kliniky Ota Schütz | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Viditelně rozšířené žíly, těžké nohy či pocit mravenčení. Potíže s křečovými žílami neboli varixy trápí v populaci...

Velký test samotestů na covid: Kapesní laboratoř vám dá naději, nikoliv jistotu

Testovací sady na přítomnost viru SARS-CoV-2 | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Chcete do práce nebo na návštěvu k příbuzným? Budete-li mít štěstí, třeba na vás vyjde vhodný test na covid. Pečlivě...

KOMENTÁŘ: Na dveře klepe obří inflace. A bát by se měla i česká vláda

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium V Americe probíhá obří záchrana ekonomiky na dluh. Do toho všude zdražuje ropa i potraviny. Svět se opět začíná bát...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!