Neděle 9. května 2021svátek má Ctibor 22 °C polojasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Zdraví

Jak o Vánocích nepřibrat? Přinášíme 10 zaručených tipů

Přinášíme nejlepší recept na bramborový salát. Vyzkoušejte ho. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Přinášíme nejlepší recept na bramborový salát. Vyzkoušejte ho. | foto: Shutterstock

Jak o Vánocích mlsat a užívat si jídla a nepřibrat? Místo kapra si dejte pstruha a bramborový salát vyměňte za polníčkový. Je to jednoduché. Mlsejte s rozmyslem a po malých částech. Server Lidovky.cz přináší deset rad jak na to.

Zkuste si letos místo tučného kapra připravit pstruha s bylinkovým máslem nebo halibuta s polníčkovým salátem. Zapomeňte na hory majonézy a cukroví a jezte střídmě a dodržujte časové intervaly mezi mlsáním a hlavními jídly. Jak letos neztloustnout?

  1. Do bramborového salátu přidejte více zeleniny.
  2. Majonézu v bramborovém salátu nahraďte zakysanou smetanou nebo ještě lépe bílým jogurtem – třeba řeckým s nízkým obsahem tuku (vyrábí ho Polabské mlékárny), místo klasické majonézy můžete použít také majonézu light, která má zhruba poloviční energetickou hodnotu.
  3. Volte jiné tepelné úpravy než smažení nebo alespoň přebytečný tuk odsajte ubrouskem.
  4. Smaženého kapra či řízek můžete také zbavit přebytečného tuku krátkým ponořením do vroucí vody.
  5. Vybírejte si méně kalorické druhy cukroví (např. sněhové pusinky) nebo alespoň menší kousky.
  6. Při přípravě cukroví se snažte omezit množství použitého tuku.
  7. Zkuste připravit návštěvě odlehčenou variantu pohoštění (například v podobě zeleninových jednohubek – podklad plátek mrkve, okurky a na to tvarohovou pomazánku s křenem, česnekem), uvidíte, že to po několikadenním přejídání většina hostů ocení.
  8. Dejte si pozor na alkohol, který je energeticky velmi vydatný, místo tvrdého a sladkého alkoholu si dejte raději skleničku vína či piva (1 dcl vaječného koňaku má v sobě víc kalorií než deset deka vepřového masa).
  9. Nebojte se experimentovat. Používejte při přípravě cukroví méně běžné suroviny, které mohou pomoci snížit energetickou hodnotu (např. ovesné vločky, mrkev, různé druhy ovoce, celozrnnou mouku). Kupujte netradiční ryby, méně známé ovoce apod.
  10. Nejdůležitější rada na závěr: Vždy záleží na zkonzumovaném množství, zbytečně se nepřejídejte. Na štědrovečerní večeři si bez výčitek pochutnejte, není nutné hledat pokaždé nějaké méně energetické náhražky. 

Pstruh s bylinkovou omáčkou

  • 680 g celých pstruhů
  • 400 g brambor
  • 360 g mrkve
  • 360 g kedlubny
  • 160 g pórku
  • 12 g másla
  • 16 ml řepkového oleje
  • sůl, česnek, citronová šťáva
  • vývar
  • bílý pepř
  • kopr a petrželová nať

Pstruhy vykostíme a vytvoříme. Filety, které osolíme, pokapeme citronem a opečeme na pánvi nasuchoz obou stran (nejprve kůží dolů).Po upečení posypeme jednotlivé porce částí nasekaného kopru a petrželovénati a přidáme plátek másla. Výpek naředíme rybím vývarem (vodou), přivedeme k varu, přidáme nasekaný kopr a petrželovou nať, citronovou šťávu, sůl a bílý pepř. Šťávu vyvaříme a na závěr zakápneme troškou smetany a přidáme máslo.

Pstruh s bylinkovou omáčkou

Smetanové brambory
Oloupané brambory nastrouháme na jemné plátky, osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek, nastrouhaný nebo nakrájený sýr a zalijeme smetanou. Promíchanou směs vložíme do pekáče a pečeme při 180 °C cca 50 minut.

Zeleninové julienne
Mrkev a kedlubnu rozkrájíme na jemné nudličky, spaříme ve vroucí vodě, slijeme, propláchneme studenou vodoua společně s na nudličky nakrájeným pórkem lehce orestujeme na oleji. Dochutímesolí a bílým pepřem.

Jak si udržet váhu o Vánocích? Rady a recept pochází z knihy Nakupujeme s rozumem, vaříme s chutí, kterou vydalo nakladatelství Smart Press.

 

Jsme inspektoři, ohlásili se agenti do Vrbětic. Později se ozval výbuch

Vědci vytvořili prvního křížence člověka a opice. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Přijeli do muničních skladů ve Vrběticích a prokázali se jako zaměstnanci ostravské firmy Imex Group. Jednalo se však o...

Muž z Imex Group: Do beden k odeslání by se ve Vrběticích nikdo nedostal

Vědci vytvořili prvního křížence člověka a opice. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Sklady ve Vrběticích na Zlínsku, které podle českých tajných služeb vyhodili do povětří ruští tajní agenti, měla...

Války budoucnosti mohou probíhat v lidské mysli, říká bezpečnostní analytička

Vědci vytvořili prvního křížence člověka a opice. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Její znalosti sice využívají vojáci a jeden kolega ji prý s nadsázkou navrhl jmenovat čestnou generálkou britské...